Åbningsdebat |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen:
I dag torsdag den 30. september, skal vi drøfte landsstyreformandens åbningstale af 28. september i forbindelse med efterårssamlingen.
Forinden debatten starter, skal jeg gøre opmærksom på, at i henhold til den nye forretningsorden for Grønlands Landsting, der trådte i kraft af 2. juni 1993, er medtaget taletider således, at partiordførerne 1. gang kan tale uden minuttidsskrifter og anden gang op til 5 minutter.
Andre medlemmer i forbindelse med første og anden taletid har 5 minutters taletid.
Nu går vi over til åbningsdebatten af landsstyreformandens åbningstale, først er det Jonathan Motzfeldt fra Siumut.
Jonathan Motzfeldt, ordfører for Siumut:
Vi har følgende bemærkninger til landsstyreformandens åbningstale fra Siumut.
Landsstyreformanden rettede i sin åbningstale en appel til befolkningen om, at vi løser problemerne solidarisk, hvor han lagde vægt på, jeg citerer: "at alle borgere i dette land, uanset hudfarve, sprog eller levested, har ret til et værdigt liv", citat slut. Denne fremhævning i åbningstalen er opmuntrende, ikke mindst på baggrund af, at når der igangsættes nye initiativer med henblik på at løse problemerne, som landsstyreformanden nævnte i sin åbningstale, sker dette i fællesskab med andre, i samarbejde med andre og i venskab med andre.
Det undrer ingen, at landsstyreformanden efter en sådan indledning i sin åbningstale går over til en gennemgang af situationen rundt om ude i verden.
Vi lever i en verden, der til stadighed er under stor forandring, og selvom vi slet ikke tror på det, foregår der i dag krige i Europa.
Efter landsstyreformandens gennemgang af en verden under forandring i sin åbningstale, udtalte landsstyreformanden ganske korrekt, at konkurrence udefra i forbindelse med erhvervene, uddannelserne, arbejdspladserne m.m. bliver mere fremherskende.
Vi kan ikke længere overfor hinanden, for andre og for omverdenen undskylde os med at vi er grønlændere. Det har vi set mange eksempler på i forbindelse med vores handel til udlandet. Det er korrekt som landsstyreformanden også sagde i sin tale, nemlig at der i forbindelse med tiltag til råstofaktiviteter er enorm konkurrence udefra.
Vi støtter derfor fuldt ud landsstyreformanden, da han på vegne af Landsstyret i sin åbningstale fremfører, at Landsstyret agter at fremsætte forslag med henblik på at etablere nye arbejdspladser, ved med omtanke at udnytte forhåndenværende ressourcer under behørig
hensyntagen til miljøet og i den forbindelse i tiltagende større kulturelt og handelsmæssigt samarbejde med vore nabolande i vest og øst.
I den forbindelse vil vi understrege, at vi støtter samarbejdet med Island, ikke kun i fiskerisektoren, men også det nyligt etablerede samarbejde indenfor turismen, som vi imødeser med spænding.
Vi ønsker fra Siumuts side, at kommende forhandlinger med EF sker i fuld forståelse med partierne og erhvervslivets organisationer og går ind for, at der i forbindelse med Landstingets efterårssamlinger sker en debat vedrørende udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, hvor vi generelt drøfter vores relationer med vore udenlandske samarbejdspartnere.
Vi støtter den førte økonomiske politik og styringen heraf, som indebærer en stram og ansvarlig styring af økonomien og medgiver vores støtte i vurderingen af, at vi befinder os i en periode, hvor konjunkturerne er ved at vende til bedre tider.
Selv om det fortsat bliver nævnt, at der skal ske yderligere besparelser, medgiver vi vores støtte til at Landsstyret fastholder tiltag til at forbedring af økonomien, som indeholder uændret skatteudskrivning, husleje, fragtrater, teletakster - det kan endog ske nedsættelse af de forskellige omkostningsarter.
I tilknytning til det af Landsstyret fremsatte forslag om nedsættelse af el- og vandtaksterne i fiskeindustrien skal vi fra Siumut give udtryk for vore støtte, og samtidig opfordre til, at andre virksomheder der producerer med henblik på eksport samt virksomheder, der har en importbegrænsende produktion, bliver omfattet af ordningen.
Efter vores rejse til Færøerne har vi fået en dybere forståelse for nødvendigheden af, hvor vigtigt det er, at vi fortsat samarbejder tæt med kommunerne i økonomiske spørgsmål. I vort land er det ikke Landsstyret der giver tilladelse til om kommunerne må optage lån, men derimod Tilsynsrådet, som er sammensat af repræsentanter fra partierne samt Kanukoka, der vurderer, hvorvidt en kommune kan få lov til at optage lån, og dette finder vi naturligt.
Vi støtter fuldt ud tiltag til omkostningslettelser for fiskeindustrien samt finder det nødvendigt at Landsstyrets planer om etablering af et udviklingsselskab, der skal varetage etablering af nye virksomheder, bliver realiseret, bl.a. i samarbejde med Nordisk Investeringsbank.
Vi kan ikke længere blive ved med at regne med at Landskassen alene løfter sådanne opgaver, men vi må i samarbejde være med til at undersøge, hvordan vi kan skabe økonomisk fremgang i vort land.
Siumut støtter derfor, at der investeres 38 mio. kr. til formålet.
For at skabe og fremme den private investeringslyst, så der kan foretages investeringer til etablering af nye arbejdspladser, udover de offentliges investeringer, har vi i Siumut tidligere nævnt, at kapitalindskud til selskaber bør kunne være skattemæssigt fradragsberettigede og disse tanker bør undersøges seriøst.
Vi har med glæde tidligere givet udtryk for vores tilfredshed med det nyligt indgåede samarbejde med Island omkring turismen, og har i den forbindelse med tilfredshed bemærket, at højskolerne, ikke mindst Sulisartut Højskoliat, har igangsat tiltag for at fremme turismen, hvor vores kultur, forholdene i vort land, herunder vore levevilkår, uddannelse m.m. og bl.a. sælfangstture, hundeslædekørsel i Nordgrønland indgår i deres arbejde. Vi støtter disse tiltag, der giver glædelige oplevelser for turisterne.
I den forbindelse støtter Siumut, at der er igangsat en planlægning for realisering af etablering af landingsbaner for fastvingede fly, idet vi mener at dette tiltag er nødvendigt, da de eksisterende helikoptere skal udskiftes, og selvom Grønlandsfly påregner, at de store helikoptere kan benyttes ved indhentelse af dispensationer, vil benyttelsen af fastvingede fly resultere i lavere omkostninger.
Under anlægsfasen af landingsbanerne vil der blive skabt nye arbejdspladser, og derudover foreslås det, at der i 1994 benyttes 60 mio. kr. til beskæftigelsesfremmende tiltag, og vi vil henstille til Landsstyret om at foretage en koordinering af de afsatte midler, således midlerne fuldt ud benyttes til formålet.
I de forløbne år har Hjemmestyret i samarbejde med kommunerne foranstaltet bevillinger til en nødvendig udvikling af bygderne.
Denne udvikling har Siumut siden Hjemmestyrets indførelse støttet af alle forhåndenværende midler.
Det er glædeligt, at Landsstyret vil fastholde denne politik. Der er afsat l30 mio. kr. til bygdeudviklingen, der blandt andet skal bruges til forbedring af indhandlingsfaciliteterne, etablering af forbrændingsanlæg, opførelse af servicehuse, bygdetelefoner, udbygning af boligstandarden og boligforsyningen samt en ekstra bevilling til forbedring af bygdesundhedsbetjeningen.
Disse tanker fortjener en støtte, hvor vi i de forløbne år har koncentreret udviklingen af bygderne først og fremmest omkring erhvervsmulighederne. En kombination af fanger- og fiskerierhvervet, der er nu godt på vej at konsolidere i yderdistrikterne, er et opmuntrende skridt både for ungdommen og landets bevilgende myndigheder.
Inden for Sundhedsvæsenet har der været - som det blev sagt af landsstyreformanden - til tider hård kritik. Men det er lige så rigtigt, at forskellige initiativer har været fremme indenfor denne vigtige sektor i det grønlandske samfund.
Her tænker vi også på det uddannelsesmæssige tiltag, der tilgodeser medarbejdernes og patienterne behov. Men det er helt givet, at sundhedsområdet omfattes af megen bevågenhed fra befolkningens side, og derfor må man nok acceptere, at mange vil deltage i den løbende debat omkring denne sektor.
Men som landsstyreformanden sagde, jeg citerer "forebyggelse, et godt socialt miljø og en god sundhedstilstand i hverdagen er fortsat den bedste medicin", citat slut.
Således hilser vi med glæde, at Sundhedsvæsenet også har planer om at iværksætte en kampagne for en mærkbar reduktion af det meget store tobaksforbrug heroppe.
Indenfor socialområdet har vi bemærket op til flere gange, at Landsstyret ønsker en åben debat om evt. forhøjelse af pensionsalderen fra de nuværende 60 år og op til f.eks. 63 år.
Efter vor opfattelse må man afdække flere faktorer omkring et sådant skridt. Det kan være et godt skridt, hvis personer i denne alder fortsat har deres virke i samfundets almindelige maskineri. Der er stadigvæk mange, der kan klare et sådant arbejde, med bedre tilfredshed med sig selv og deres omgivelser.
Samtidig må vi få en klar melding om, at personer, der kun har folkepensionen, accepterer de nuværende arrangementer omkring deres liv. Folkepensionisterne bliver flere og flere i vort samfund, og i betragtning af levestandardens forbedring må vi kunne drøfte be-
tænkelighederne af et sådant skridt.
Vi er helt enig i landsstyreformandens berettigede tak til lønmodtagerorganisationerne omkring de afsluttede overenskomstforhandlinger i år. Denne forståelse har gjort tingene lettere og nemmere i de fremtidige forhandlinger. Derfor mener vi, at Landsstyrets bestræbelser for at mindske leveomkostningerne heroppe må fortsætte til glæde for det arbejdende folk heroppe.
Men vi må aldrig skabe tvivl om, at en god uddannelse hører med til menneskets berettigede krav til samfundet. En god uddannelse må også betyde, at man får et job i det grønlandske samfund. På denne baggrund har vi noteret os, at Landsstyret vil komme med en samlet redegørelse om uddannelsesplanlægningen for de kommende år.
Vi har med tilfredshed noteret, at et forslag til landstingsforordning om kirken, som gør Grønland til et selvstændigt stift forelægges til Landstinget. Der vil blive skrevet historie, når forordningen træder i kraft. Det må betyde, at kirken i Grønland på lige fod med andre områder i det danske rige tager sin egen udvikling uden at genere rigsfællesskabet.
Der er således mange initiativer, som landsstyreformanden har lagt for dagen under sin - efter min mening - højst kærkommen politisk tale. Foruden de mere konkrete initiativer er der også appel til en ekstra indsats for at bringe forskellige grupper til handling omkring økonomien i dette land. En god portion af gode viljer må vi efterlyse af alle, der betragter dette samfund som deres fremtidige hjem.
Bortset fra fisken, hvalen og sælen har vort land mineralske ressourcer, hvor vi for alvor ønsker en udnyttelsesgrad, der med omtanke omkring miljøet kan supplere vor økonomi, men der skal også være et nødvendigt incitament til mere nærværende planlægning fra vort eget styre.
I den forbindelse vi medgive vores tilfredshed og støtte til Landsstyret i deres bestræbelser på at få Råstofforvaltningen flyttet fra København til Grønland.
Vi må hele tiden have for øje, at ingen vinder større handlefrihed ved hele tiden at opbygge en større økonomisk afhængighed af andre. Økonomiske dispositioner må indgås under forudsætning af, at vi bevarer vor handlefrihed.
Her må vi heller ikke glemme, at fåreavlen i Sydgrønland har en fremtid sammen med mange fåreholderfamilier. I disse år hvor vilkårene for andre erhverv er vanskelige, har fåreavlen vist at kunne bidrage positivt til samfundsøkonomien gennem sin stabile produktion. Denne udviklingsproces må fortsætte.
Til sidst vil vi ønske, at Landstinget og Landsstyret kommer til at opleve indvielsen af vandkraftværket i Utoqqarmiut Kangerluarsunnguat imorgen. Lad dette være en begyndelse til en ny udvikling i vort land, hvor der bliver skabt mulighed for etablering af flere vandkraftanlæg.
Med disse bemærkninger i åbningsdebatten vil vi fra Siumuts side medvirke til en livlig, aktiv og ansvars-
fuld indsats under denne landstingssamling.
Jeg vil anmode landstingsformanden, at vi under mindelse af vore venner, der er afgået ved døden også mindes vores ven Odaq Olsen selvom landsstyreformanden allerede har nævnt det i anden sammenhæng, til ham vil vi også sige, ære være hans minde.
Landstingsformanden:
Inden næste ordtaler får ordet, vil jeg i forbindelse med Siumut ordførers sidste indlæg, sige at fejlen er min. Jeg har også for at rette op på denne fejl, sendt en skrivelse til familien, og jeg håber Landstinget kan godkende min handling, tak.
Lars Chemnitz, ordfører for Atassut:
"Tryghed i samfundet" har været Atassuts motto siden partiets start. Dermed siger vi, at vi vil arbejde for at skabe tryghed i samfundet.
I disse år må vi erkende, at vi ikke har opnået tilstrækkelig tryghed. Samfundsborgernes levevilkår er blevet forringet.
Fra politisk side har vi været så optaget af at forsøge at skabe langsigtede løsninger, at vi i alt for ringe grad har haft øje for de problemer som familierne må slås med i dagligdagen.
Andre partier er begyndt at bruge vort motto om tryghed, men vi må i dag alle erkende, at det er et motto med for lidt indhold, da befolkningen ikke oplever den tryghed de har et naturligt og rimeligt krav på. Vort nuværende styre har trods gentagne forsikringer om det modsatte, ikke formået at gøre vor dagligdag lettere.
Atassut vil ikke stiltiende acceptere befolkningens forringede tilværelse. Vi ønsker tryghed og anstændige levevilkår for alle samfundsgrupper.
Derfor vil vi rette blikket på befolkningens dagligdag såvel under denne som de nærmest følgende samlinger. Vi ønsker tryghed og anstændige levevilkår for alle samfundsgrupper.
Da andre partier her i Tinget som sagt har tilkendegivet at ville arbejde for tryghed i samfundet, ser vi frem til et frugtbart og håndgribeligt samarbejde om at genskabe trygheden i samfundet. Vi må forene vore kræfter for at nå dette fælles mål.
Vi skal derfor appellere til de styrende partier om større lydhørhed over for oppositionen - kun derved kan vi opnå gode samfundsgavnlige resultater som kan genskabe glæden og optimismen i befolkningen.
I dag har partierne nærmet sig hinanden politisk i betydelig grad. Den større enighed giver os en forpligtelse til samarbejde. Det er en samfundspålagt opgave.
For at genskabe trygheden, glæden og optimismen i samfundet, er det nødvendigt for os politikere at se nærmere på hvor det er gået galt, og hvad vi kan gøre for at rette op på forholdet.
Den væsentligste årsag til familiernes utryghed er ar-bejdsløsheden eller frygten for at miste sit arbejde. Mennesker uden arbejde har ingen mulighed for at opnå tryghed, de går i stå og mister efterhånden selvrespekten og troen på deres menneskeværd.
Pressens interviews af arbejdsløse, som vi i årets løb har hørt i radioen eller læst i den trykte presse, må vække til alvorlig eftertanke, særligt hos os politikere. At det er de unge, der er hårdest ramt af arbejdsløsheden, gør ikke sagen mindre alvorlig.
Tryghed i samfundet opnår vi kun, hvis vi formår at skaffe arbejdspladser til alle. Derfor må det være dette Tings helt primære opgave, at give det private erhvervsliv gunstige udviklingsmuligheder. Vi må samle op og indhente så meget som muligt, af det vi har mistet og forsømt for at skabe nye arbejdspladser og dermed vækst i samfundet.
Sundhedsvæsenets effektivitet og service er helt afgørende for befolkningens velbefindende og tryghed. Trods store betænkeligheder accepterede Atassut sidste år Landsstyrets forsikringer om, at man kunne drive
Sundhedsvæsenet for 20 mio. kr. mindre end den danske stat brugte på Sundhedsvæsenet, og det endda med en sundhedsmæssig bedre service over for borgerne.
I dag må vi konstatere, at Landsstyrets løfter ikke er indfriet. De lange ventelister på sygdomsbehandling og de generelt forringede behandslingsmuligheder taler deres tydelige sprog. Atassut vil derfor klart melde ud. Vi ønsker afsat flere penge til Sundhedsvæsenet. Da vi overtog området, lovede vi befolkningen en bedre sundhedsbetjening. Det løfte må vi indfri nu.
Normalt vil vi fra Atassut ikke blande os i Landsstyrets arbejdsfordeling, men jeg skal i denne forbindelse gøre en undtagelse. Sundshedsvæsenet er så stort, og for befolkningen et så vigtigt landsstyreområde, at området har krav på en 100 % indsats.
Vi skal derfor anbefale landsstyreformanden, at omfordele resortområderne for Ove Rosing Olsen, således at Sundhedsvæsenet tildeles et landsstyremedlem, som ikke har andre opgaver. Det vil styrke Sundhedsvæsenet, hvilket der efter Atassuts opfattelse er hårdt brug for.
Atassut finder det uacceptabelt, at landsstyremedlemmet for Sundhed har så mange opgaver. Vi har indtryk af, at han prioriterer miljøområdet på bekostning af sundhedsområdet.
Miljøområdet er meget vigtigt, og vi skal heller ikke her undlade at give et skulderklap til Landsstyret for dets arrangement af miljøkonferencen her i Nuuk.
Imidlertid er Sundhedsvæsenet et så stort og vigtigt område, at andre opgaver ikke bør foretages på be-kostning af Sundhedsvæsenet.
På socialområdet er vi ved at drukne i vedtægter og be-stemmelser, som administrativt er dyre og forårsager en alt for forskellig behandling af vore ældre, handicappede og almindelige sociale klienter. Der er behov for en kraftig forenkling, så den enkelte og familierne klart og tydeligt kan se og forstå de forordninger, som samfundet yder.
Atassut skal her efterlyse den lovede indstilling fra en arbejdsgruppe, som skulle komme med et forslag til en forenkling. Vore ældre medborgere og vore handicappede, skal ikke være henvist til, hvad mange betragter som tiggergang på socialkontorerne, for at få en ind-tægt, de kan leve af.
Atassut vil arbejde for, at vi hæver grundbeløbene og rydder op i de mange tillæg således, at vi udbetaler grundpensioner, som giver rimelige og trygge levevilkår.
At have en bolig er en menneskeret. Ikke desto mindre har vi i mange byer og bygder en stor boligmangel. Det rammer især de unge, men generelt belastes mange familier hårdt, når mange tvinges til at bo under samme tag.
De omfattende huslejerestancer skyldes langt over-vejende, at familierne er trængt hårdt økonomisk, de har simpelthen ikke råd til at betale den omkostningsbestemte husleje, som det dyre boligbyggeri afstedkom-mer.
For at fjerne utrygheden, som er en følge af disse forhold, må vi her i Landstinget tage skridt til at lø-se boligproblemerne såvel på kort - som på langt sigt. Det gør man ikke alene ved at danne endnu et aktieselskab, som skal administrere hele boligområdet.
Tiden er ikke moden til en forhastet omstrukturering af boligområdet. Det vil blot forstærke utrygheden, som følge af en række uafklarede spørgsmål.
Atassut vil på kort sigt arbejde for at omlægge lejeberegningen i de offentlige udlejningsboliger, således at huslejen beregnes som en fast procentdel af hus-standsindkomsten, dog således at der fastsættes en rimelig øvre og nedre grænse for huslejen. Det vil med øjeblikkelig virkning lette det økonomiske pres på de mange familier, som i disse år oplever faldende og stærkt svingende indtægter.
På langt sigt vil vi løse boligproblemerne, hvis vi snarest indfører en obligatorisk boligopsparing for alle unge op til 25 år.
Over en 10 årig periode, vil en sådan ordning i stor udstrækning løse boligmanglen, idet de unge i vidt omfang, selv vil være i stand til at skaffe egen bolig. De nuværende frivillige boligopsparingsordninger fungerer simpelthen ikke, idet de unge kun i meget ringe omfang benytter disse.
Atassut prioriterer uddannelse meget højt. Vi har været med til at skabe de mange uddannelsmuligheder her i landet. Det skal der ikke ændres på, men Atassut mener, at vi i vores iver for at give vore unge en uddannelse her i landet, er kommet til at ofre visse kategorier blandt ungdommen.
Unge med ringe grønlandskkundskaber er blevet udelukket fra at blive optaget på visse områder. Det er et tab for samfundet. Atassut mener at alle unge skal have samme vilkår - også på uddannelsesområdet.
Vi har skabt mange gode uddannelsesmuligheder her i landet. Vi må i vor egen selvcentrerethed ikke udelukke de unge fra uddannelsesstøtte, når de har lyst til uddannelse ude i verden.
Dem har vi i høj grad også brug for. Derfor skal vi animere disse unge til uddannelse og give dem samme vilkår, som de studerende her i landet, dog således, at vi ikke affolker vore egne uddannelsessteder.
Foranlediget af kraftigt faldnede indtægter i samfundet samt ønsket om lige konkurrence og mere forretningsmæssig drift, har vi i dette høje Ting i fællesskab gennemført betydelige strukturelle ændringer af de store samfundsejede virksomheder. Det har været et skridt i den rigtige retning.
Vi må imidlertid følge udviklingen nøje, således at de 100 % samfundsejede virksomheder ikke påfører det private erhvervsliv ulige konkurrence med den følge, at arbejdspladser går tabt. På fragtområdet hvor majoritetsmæssig privatkapital sammen med Hjemmestyret har opnået totalmonopol, er det ligeledes vigtigt at vi nøje følger udviklingen, således at monopolet ikke skader udviklingen af et sundt erhvervsliv - som er helt nødvendigt for skabelsen af arbejdspladser.
Allerede i dag kan vi konstatere, at overgangen til en mere forretningsmæssig forvaltning af Landskassens midler sammen med vort svigtende ressourcegrundlag, har skabt omfattende arbejdsløshed overalt i landet.
Vi kan ikke i Landstinget sætte kikkerten for det blinde øje i denne sag. Vi har lovet befolkningen forbedringer i dagligdagen i kølvandet på omstrukteringerne. Hvad hjælper det, at familierne kan købe en dagligvare 25 øre billigere, hvis de har mistet en hel årsindtægt?
For Atassut er det vigtigt at fremhæve, at vi prioriterer vor kultur og menneskelige livsværdier højt i relation til kravet om rentabilitet. Vi vil derfor tage de nødvendige skridt til at sikre alle samfundsgrupper anstændige levevilkår - også under omstruktureringsfasen.
Atassut vil ikke være med til en politik, der gør bygderne til rene reservater uden erhvervsproduktion. Hvad nytter det, man siger, at man ønsker at bevare bygderne, når man samtidig fjerner bygdernes fundament - nemlig produktionsanlæggene.
Enhver ved, hvad der sker, hvis man fjerner fundamentet under en bygning. Den falder sammen. Det samme vil på længere sigt ske med bygderne, hvis Landsstyrets nuværende politik fortsætter. Det kan ingen være uvidende om. Her tænker vi især på bemærkningerne til finanslovsforslaget.
Atassut ønsker bygdernes eksistensgrundlag bevaret og udbygget. Frem for satsning udelukkende på eksportmarkederne, skal vort hjemmestyreejede Royal Greenland anmodes om at tænke på hjemmemarkedet. Alle importerede madvarer fås til billige penge i lettilgængelige indpakninger. Vore egne råstoffer, kan vi ikke købe friske i butikkerne. Grønlandske produkter fås kun i store uhåndterlige dybfrosne pakninger.
Med kreativ tænkning kunne Royal Greenland forvandle bygdeanlæggene til små produktive enheder, der kunne forsyne hjemmemarkedet med tiltalende produkter, forarbejdet af de lokale råvareressourcer. En sådan omlægning vil også gavne jollefiskerne og kutterfiskerne, som kunne indgå som leverandører til en sådan hjemmemarkedsproduktion.
De evindelige problemer med sælskindsindhandling kunne løses, hvis fangerne lokalt kunne indhandle friskaftagne skind med spæk til et lokalt skindbehandlingssted.
Her kunne skindene afspækkes, vaskes og tørres. Primaskindene sælges og sendes videre med fly til garveriet i Qaqortoq. De øvrige skind forarbejdes lokalt til forskellige skindsouvenirs, som sælges videre til f.eks. julemandens værksted eller private aftagere af grønlandsk husflid.
Allerede idag er der i nogle bygder produktion af souvenirs - bl.a. i servicehuse. Men det kniber med afsætning. Vi må animere til sådan produktion i bygderne og evt. bruge andre tomme faciliteter end servicehusene til den slags aktiviteter.
For at sikre og systematisere afsætningen må vi tilbyde indhandlingsmulighed for disse produkter. Det kunne gøres gennem KNI-Service, men det kunne også gøres ved gennem kursustilbud at dygtiggøre interesserede fra bygderne, således at de får tilstrækkelig forstand på kvalitet og handel, samt forestå opkøb og videresalg af produkterne til salgsleddene. På den måde bliver produktion af souvenirs andet end blot beskæftigelsesterapi for bygderne. Det bliver en reel indtjeningsmulighed.
Mulighederne er mange. Vi skal spørge, hvorfor vi importerer f.eks. tørret fisk fra Island? Kan vi virkelig ikke selv producere det i tilstrækkelige mængder på lokal basis? Selvfølgelig kan vi det. Men kun hvis man har viljen til at bygderne skal overleve. Det har Atassut, og vi håber, at Landsstyret vil sadle om og samarbejde med Atassut for at sikre bygderne et reelt eksistensgrundlag.
Til bygdebefolkningerne vil jeg sige, at der i de seneste år er bevilget hundreder af millioner kroner til rederne til omlægning af trawlerflåden ved kondemnering og fusionering. Denne nødvendige strukturtilpasning, som Atassut har støttet, har kostet arbejdspladser for vore fiskere. De har ikke fået nogen beskæftigelsesgaranti, ligesom KNI-personalet har fået i forbindelse med omstruktureringen af KNI.
Derfor er det helt forkasteligt, at fiskerne ikke bliver sikret deres løn af de rederier, der opstår i kølvandet af de trawlerselskaber, som bliver erklæret konkurs i forbindelse med rederisammenslutningerne.
Atassut må helt klart forlange, at besætningsmedlemmerne holdes økonomisk skadesløse af de nye selskaber, som de skibe de arbejder på kommer ind under. Vi må forlange, at det er en betingelse i forbindelse med kondemneringsstøtten. At henvise fiskerne til at få deres løn efter et halvt års forløb eller mere af lønmodtagernes garantifond, som tilfældet er for nogle fiskere, er moralsk forkasteligt og helt uacceptabelt for Atassut. Vi ønsker anstændige og trygge levevilkår - også for fiskerne.
Landsstyret har allerede underskrevet jollefiskerne og kutterejernes dødsattest i de generelle bemærkninger til Finansloven. De er erklæret for ubrugelige og ineffektive. Atassut tager klart afstand fra en sådan politik. Jeg har allerede nævnt, at Atassut ønsker, at der sideløbende med en eksportproduktion inden for fiskeriet satses på en hjemmemarkedsproduktion.
I stedet for at fratage kutterejerne erhvervsstøttemulighed, sådan som Landsstyret lægger op til, ønsker Atassut at give reel økonomisk mulighed for at forny, ikke alene kutterflåden, men også jollefiskernes materiel, således at udslidte fartøjer udtages og nye anskaffes i en mængde, der er tilpasset de lokale forhold og behov i forbindelse med lokale hjemmemarkedsproduktioner.
Vi må hurtigst muligt væk fra vort samfunds ensidige afhængighed af fiskeriet. Kun derved kan vi komme bort fra den store følsomhed over for svingninger i ressourcer og afsætningsmulighederne.
I erkendelse af at etableringsvilkårene i Grønland er meget vanskelige, er det nødvendigt, at vi giver yderst attraktive etableringsbetingelser for erhvervslivet, ellers får vi ingen nye arbejdspladser.
Atassut har tidligere i dette Ting foreslået skattefrihed for nystartede virksomheder i etableringsfasen. Det mener vi forsat er helt nødvendigt, og vi agter derfor at genfremsætte vort forslag til forårssamlingen.
Skattefrihed alene er imidlertid ikke nok. Vi kan blot se på etableringen af Nuuk Plast, hvor Hjemmestyret er gået ind som aktionær for at tilføre tilstrækkelig kapital i startfasen.
Det viser med al ønsket tydelighed, at det er nødvendigt med een eller anden form for kapitaltilførsel, som ikke kan tilvejebringes på normale forretningsmæssige vilkår.
Det er således helt klart nødvendigt med en effektiv erhvervsudviklingsstøtteordning, hvis vi skal opnå skabelse af varige arbejdspladser.
Atassut ønsker derfor en gennemgribende revidering af de forskellige erhvervsstøtteordninger, som forvaltes af flere forskellige instanser, som tilsyneladende ikke samarbejder.
Vi ønsker een samlet lovgivning vedrørende erhvervsstøtte- og udvikling samt et samlet organ, som forvalter lovgivningen. Erhvervslivet og igangsættere skal klart og tydeligt kunne se, hvilke muligheder de har uden at være kastebolde mellem forskellige organer.
Tilbagebetaling af erhvervsstøttelån har gennem årene afstedkommet betydelige restancer. En væsentlig årsag hertil er, at man ved fastsættelse af tilbagebetalingsbetingelserne for disse erhvervslån, ikke har taget højde for et meget svingende ressourcegrundlag og en deraf følgende svingende indtjening.
Atassut ønsker at rette op på dette forhold ved at ændre reglerne for tilbagebetaling af erhvervsstøttelån, således at lånene tilbagebetales som en fast procentdel af indtjeningen.
Vi har de sidste år snakket meget om råstoffer og turisme, men vi må erkende, at vi til dato ikke har nogen af delene.
På længere sigt er Atassut ikke i tvivl om, at det er på disse to felter samt på fiskeriområdet, at vort lands fremtid skal bygges.
Inden for det nærmeste årti, må vi imidlertid nok indstille os på en begrænset udvikling inden for turismen og ingen olie- eller mineraludvinding. Åbningen af østlandene, Rusland og de øvrige Sovjetrepublikker har banet vejen for de internationale mineselskaber til store lettilgængelige forekomster.
Her ligger forklaringen på, at Landstingets lempelser af koncessionsbetingelserne og Landsstyrets charmeoffensiv overfor selskaberne ikke har båret frugt. Intet tyder på, at disse forhold ændres afgørende i overskuelig fremtid.
På denne baggrund ønsker Atassut ikke at bruge mange penge på forundersøgelser på nuværende tidspunkt. Vi mener, at det vil være klogere at vente på bedre tider, vore råstoffer løber ingen vegne.
I stedet ønsker Atassut at koncentrere indsatsen på følgende områder - for det første:
Etablering af hjemmemarkedsproduktion og distribution, primært i bygderne.
For det andet - støtte lokale erhvervsinitiativer.
For det tredje - udbygning af landingsbaner til glæde for befolkningen, turismen og en kommende mineraludvinding.
For det fjerde - støtte privatbaseret turismeudvikling.
For det femte - udvikling af andre erhvervsprojekter, som f.eks. zinkraffinaderi eller andre energitunge produktioner i tilknytning til vandkraftværket i Nuuk, dog under forudsætning af, at grundige miljømæssige undersøgelser godtgør, at etableringen ikke ødelægger vort sårbare miljø.
For det sjette - bygning af flere vandkraftværker.
Atassut foreslog på efterårssamlingen 1991, at man påbegyndte bygning af 5 landingsbaner og samtidig ønskede afsat 50 mill. kr. til formålet. Det lykkedes partiet at få afsat 34 mill. kr. til formålet på Finansloven for 1992, men pengene blev i stedet brugt til havneudbygninger i forbindelse med containeriseringen.
I betragning af, at Landskassen ifølge landsstyreformand Lars Emil Johansens udtalelser rummer en anlægsreserve på mere end 500 mill. kr. sammenholdt med den store arbejdsløshed og den mangelfulde omkostningsfyldte infratruktur, er det efter Atassuts opfattelse rigtigst straks at igangsætte byggeri af disse landingsbaner.
Da der i modsætning til vandkraftværket ved Nuuk er tale om arbejdsopgaver, som i stor udstrækning kan klares af lokale entreprenører, vil et sådant tiltag betyde mange lokale arbejdspladser samt forøget skatteindtægter til de berørte kommuner forhold vi også påpegede under finanslovsdebatten i 1991.
På baggrund af de indhøstede erfaringer fra sommerens skibstrafikafvikling skal Atassut anmode om en nærmere undersøgelse for at få klarlagt, om det er forsvarligt at lade KNI effektuere salget af de 2 nye kystpassagerskibe.
Sommerens pres på skibstrafikken har vist os, at uanset om man effektiveserer fartplanerne for de 2 resterende skibe, så vil bookningen til næste sommers skibssejlads blive helt kaotisk.
Efter at have hørt landsstyreformandens åbningstale er Atassut tilbøjelig til at spørge, hvor er kommunerne?
Landsstyreformanden sprang let og elegant over dem. Kommunerne med store økonomiske smerter må ikke glemmes.
Vi skal behandle kommunalreformen under denne samling. Gennem årene har vi ved overførsler af opgaver påført kommunerne store byrder. Landstinget har derfor medansvar for den situation, som kommunerne er havnet i økonomisk.
For Atassut er det vigtigt at pointere, at vi ved kommunalreformen skal sikre os, at vi ikke påfører kommunerne yderligere byrder. Der er også behov for en øjeblikkelig hjælp til kommunerne. Atassut vil til Finansloven foreslå, at der afsættes flere midler til beskæftigelsesfremme i kommunerne, f.eks. bygnings- og vejrenoveringer. Det vil give kommunerne et øget skattegrundlag og mindske de sociale udgifter.
Landsstyreformanden indbød i sin åbningstale til bredt samarbejde her i Tinget. Atassut er parat til et sådant samarbejde. Jeg finder det helt nødvendigt, hvis vi skal finde de bedste løsninger for den befolkning, som har vist tillid til os og valgt os.
Atassut konstaterer, at der er stor forskel mellem landsstyreformandens rosenrøde åbningstale og den dagligdag vi færdes i. Vi skal selvsagt se fremad, men vi har også en forpligtelse til at skabe anstændige levevilkår for alle befolkningsgrupper her og nu.
Med disse lange bemærkninger opfordres Landstinget til konstruktivt samarbejde, lad os vise os værdige til at løse det hverv vi er valgt til.
Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Inuit Ataqatigiit tilslutter sig fuldt ud den åbningstale landsstyreformanden fremlagde på landsstyrekoalitionens vegne.
Inuit Ataqatigiit mener ligesom Landsstyret, at der er grund til en vis optimisme med hensyn til den fremtid vi nu går i møde og som vi i Landstinget har arbejdet for at give et så godt grundlag som muligt, et grundlag som giver et ligeværdigt og solidarisk liv, bedre livevilkår og bedre muligheder for økonomisk udvikling.
Vi har som folkevalgte i bygderådene, kommunalbestyrelserne og som landsstyremedlemmer en forpligtelse til at udføre vores arbejde overfor samfundet ud fra ærlighed og redelighed.
Landsstyret har derfor Inuit Ataqatigiits fulde støtte, når Landsstyret på trods af økonomisk hårde tider og påtvungen udfra kommende problemer har været i stand til at fastholde den stabilitet der hersker i dag.
Alle ved, hvordan fiskeriet og fangererhvervets krise er i dag. Vi har sat meget svære betingelser for at drive disse erhverv. Naturens magt og indflydelse på vores hovederhverv fiskeriet påvirker alle andre dele af samfundet.
Torsken forsvinden fra vore kyster, de svære markedsbetingelser og den internationale valutauro, har kastet vores hovederhverv ud i problemer, som vi ikke kan sidde overhørigt.
Hjemmestyrets virksomheder og i dette tilfælde især Royal Greenland A/S har derfor gjort en indsats for at sælge nye produkter på det internationale marked, en indsats som nu giver gode resultater.
På trods af alle de negative forhold mener vi, at der er grund til at rose Landsstyret, som har været i stand til at fastholde den økonomiske stabilitet og endda formået at vende situationen til en forsigtig optimisme.
Omstruktureringen af KNI og omlægningen af atlantfragten har skabt grundlag for en omkostningsdæmpende politik, som har gavnet både erhvervslivet og de enkelte familiers husholdninger. Vi har kort sagt fået et middel til at sænke priserne. Vi har dermed også været i stand til at fastholde købekraften i arbejdernes lønninger.
Det vil vel jo også på den anden side være nyttesløst at opnå gode forhandlingsresultater ved overenskomstforhandlinger, hvis lønforhøjelser efterfølgende bliver ædt op af prisstigninger. Det er en af grundpillerne i vores økonomiske politik, at omkostningsniveauet i hele samfundet skal holde i ave og købekraften beskyttes.
Det er derfor heller ikke mærkeligt, at statsministerens Rådgivende Udvalg vedrørende Grønlandsk økonomi har rost den førte økonimiske politik, ligesom statsministeren selv gjorde under sit besøg her i sommer.
Inuit Ataqatigiit tror på, at den økonomiske nedtur nu har nået bunden og at der er begrundet håb om at den kommende tid og det kommende år vil bringe bedre økonomiske tider med sig.
Det er et rigtig skridt at etablere det påtænkte erhvervsudviklingsselskab og Inuit Ataqatigiit støtter, at der i Finansloven afsættes 38 mill. kr. til formålet.
Landskassemidler alene er imidlertid langt fra nok til at skabe den tiltrængte erhvervsudvikling og bekæmpe den store arbejdsløshed. Det er nødvendigt, at alle gode kræfter samles om denne store opgave og er med til at skabe arbejdspladser.
Inuit Ataqatigiit mener derfor også, at Grønland bør være helt i front i arbejdet for at etablere en arktisk frihandelssone. Vi er derfor glade for Landsstyrets udmelding om, at handelsrelationerne både mod øst og mod vest bør udbygges. Mulighederne for at distribuere grønlandske produkter via f.eks. Canada bør fuldt ud udnyttes.
Vi har store forhåbninger til det påtænkte erhvervsudviklingsselskab og skal opfordre, at også private selskaber og bankerne ud over Hjemmestyrets egne selskaber går aktivt ind i selskabet.
Selskabet bør derudover gives mulighed for at drive sin virksomhed uden indblanding fra politisk side og uden direktorale overbygninger.
Det er for Inuit Ataqatigiit vigtigt, at også bankerne deltager aktivt i bestræbelserne for at skabe erhvervsudvikling. Det er nødvendigt, at også bankerne bliver mere risikovillige end tilfældet er i dag. Vi mener, at det er i dagens situation er rimeligt at kræve mere engagement fra bankernes side.
Som jeg allerede har sagt tilslutter Inuit Ataqatigiit sig Landsstyrets åbningstale. Jeg vil derfor uden yderligere kommentarer komme ind på de i åbningstalen omtalte forhold der er vigtige for Inuit Ataqatigiit.
Først skal jeg udtrykke vores store glæde over, at det nu endelig er lykkes, at etablere en civil flyrute til Avanersuaq. For Inuit Ataqatigiit har det været et mål vi har forfulgt i mange år. Der er grund til at ønske Inugguit tillykke med at de endelig får mulighed for at rejse på samme måde som alle andre i det grønlandske samfund. Vi vil benytte lejligheden til at takke Landsstyret for den indsats der er gjordt i denne komplicerede sag.
Alle her i salen ved, at vi slås med boligmanglen og at mange boliger i dag beboes af langt flere mennesker end de er beregnet til. Et forhold som fører andre sociale og menneskelige problemer med sig. Der er både i kommunerne og i Hjemmestyret usikkerhed omkring det statistiske materiale, der er til rådighed vedrørende boligsituationen, f.eks. er der stor usikkerhed om boligventelisterne kan tages som udtryk for en reel boligmangel.
Inuit Ataqatigiit skal derfor opfordre landsstyremedlemmet for Boliger til at sørge for, at der udarbejdes et talmateriale, der er baseret på de faktiske forhold, idet dette materiale er det væsentligste grundlag for en holdbar anlægsplanlægning og fordi vi uden konkret viden vil have meget svært ved at bekæmpe boligmangelen.
Vi mener dog, at de foreslåede midler til boligbyggeri ligger lige i underkanten af det reelle behov.
Udover økonomien skal der tages hensyn til hvilken aldersgrænse, der sættes for om en person kan medregnes til den gruppe, som har et reel boligbehov.
Det er Inuit Ataqatigiits ønske, at boligbehovet opgøres ud fra, at alle over 20 år har behov for en bolig. For de unge idag muligheden for at få egen bolig af større og større vigtighed og vi mener derfor, at det er vigtigt at tage disse forhold med i betragning i ved opgørelse at det reelle boligbehov, og som sagt opfordrer vi landsstyremedlemmet for Boliger om at fuldføre det vi her har påpeget.
Mens vi er i boligområdet, mener Inuit Ataqatigiit, at det er på tide at revurdere den nuværende 80/20-ordning ved boligbyggeri. Vi mener at vi senest næste år må vurdere, om 60/40-ordningen skal gennemføres eller ej.
Kommunerne har med hensyn til deres planlægning behov for at vide, om der ændres ved den nuværende finansieringsordning.
Med hensyn til Hjemmestyrets bloktilskud til kommunerne mener vi, at det haster med en nyvurdering af, om tilskuddet til folkeskolen stemmer overens med det lovgivnings fastsatte krav til kommunerne. Hidtidige undersøgelser har vist, at mange kommuner efterhånden står i en situation, hvor det ikke kan opfylde lovens krav om drift af folkeskolen.
Undersøgelserne viser også, at tilskuddene varierer væsentligt fra kommunen til kommune, hvilket i sig selv også giver problemer.
Inuit Ataqatigiit skal opfordre til at Hjemmestyret og kommunerne snarest forhandler sig frem til en ordning, som begge parter kan være tjent med.
Landsstyret har ærligt fremlagt tanker om nødvendige besparelsestiltag og eventuelle ændringer i det offentlige serviceniveua.
Uanset hvor ubehageligt det må være, vil det være uansvarligt ikke at komme ind i disse forhold også. Vi skal allerede på nuværende tidspunkt gøre os klart, at overførselsindkomster f.eks. pensioner, uddannelsesstøtte og andre sociale udgifter ud fra den nuværende situation vil udgøre ca. 25 % af Landskassens samlede midler i år 2000.
Gruppen af erhvervsaktive vil i samme periode være relativ faldende. Vi kan derfor ikke komme udenom, at diskutere f.eks. en forhøjelse af pensionsalderen f. eks. til 63 år. Inuit Ataqatigiit er parat til at tage denne diskussion.
Med hensyn til de uddannelsessøgende mener Inuit Ataqatigiit, at der er behov for en vurdering af uddannelsesstøtteordningen. I den forbindelse vil vi opfordre Landsstyret til at være positivt opmærksom på det tilbud, som DKIK nu er fremkommet med.
De uddannelsessøgende har udvist en vilje til at medvirke kontruktivt til en besparelse og vi mener, at DKIK har fremsat et realistisk forslag, som man ikke uden videre kan komme udenom.
Inuit Ataqatigiit skal til sidst i denne åbningsdebat indtrængende opfordre til, at vi tager arbejdsløshedsproblemet med den alvor det kræver og iværksætter mærkbare initiativer til bekæmpelse af problemet. Inuit Ataqatigiit har, ligesom Landsstyret, viljen til at bruge kræfter på dette.
Oprettelsen af nye arbejdspladser bør baseres på de råvarer vort land kan tilbyde og de behov vi har.
Nye produktioner bør have et importbegrænsende sigte og give fiskerne og fangerne mulighed for at afsætte deres fangster.
I Inuit Ataqatigiit er vi glade for, at Landsstyrets planer indeholder disse elementer. Det mest glædelige er dog, at vor nationaløkonomi tilsyneladende er ved et vendepunkt, omend den positive udvikling går langsommere end man kunne ønske sig.
Til sidst skal jeg opfordre til, at vi allesammen bruger kræfter på at skabe indtægter til samfundet med et væsentligt element for øje, nemlig ud fra en solidarisk politik, hvor der tages hensyn til de mindrebemidlede, børnefamilierne og pensionsmodtagerne. Det er mit håb at vi alle vil arbejde ud fra det udgangspunkt.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:
Jeg byder landsstyreformand Lars Emil Johansens åbningstale velkommen.
Indledningsvis skal jeg på vegne af Akulliit Partiiat med landstingsformandens tilladelse give udtryk for vores glæde over at se jer ærede medlemmer af landets højeste lovgivende samling, og byder jer velkommen her til samlingen og håber, at vi under samlingen alle får fysisk og psykisk styrke, ganske som det står i den
gode og bevægende salme af Isak Lund, som vi sang til allersidst, da vi som start på efterårssamlingen samledes i kirken.
I Akulliit Partiiat ser vi frem til samarbejdet i Landstinget med forventningens glæde. Vi i Akulliit Partiiat, som det nyeste parti, skal ikke belære de ældre i arbejdet om noget, men derfor vil vi gerne høfligst give udtryk for, at vi under denne samling spilder mindre tid på unødig snak om det ene eller det andet parti eller enkeltpersoner, men konstruktivt og realistisk taler om, hvad vi gør fremover. Til åbningstalen vil vi knytte følgende bemærkninger.
I Akulliit Partiiat kan vi ikke se synderlige nyheder i åbningstalen, men konstaterer og genkender mange målsætninger, vi alle er enige om. Kort sagt indeholder åbningstalen i vore øjne på flere områder noget, der ligner floskler.
Floskler kalder vi det, når der er tale om ønsker, men uden følger af konkret handling om hvordan ønskerne skal opnås. Derfor vil vi også sige tak til den redegørelse, der vil blive fremsat omkring det sociale område. Men vi skal nok sammen i samarbejdets navn finde løsninger og det skal vi i Akulliit Partiiat nok være med til. I Akulliit Partiiat har vi i den korte periode prøvet at være et skridt foran hele tiden, men forstås i flere tilfælde delvis for sent. Det er vi selvfølgelig kede af. Ikke mindst fordi det er dyrt for samfundet ikke at forstå det rigtige første gang.
Derfor har vi i Akulliit Partiiat på et tidligere tidspunkt tilbudt en eventuel samlingsregering, da de helt ekstraordinære problemer i vort land kræver ekstraordinære handlinger. I den forbindelse skal jeg lige til de dansksprogede udtale, at samlingsregeringen i den trykte skal være en samlingsregering og ikke en koalitionsregering.
Én ting er vi i Akulliit Partiiat glade for i åbningstalen og det er optimismen. Optimismen er nødvendig og der skal være optimisme, specielt blandt os i det grønlandske samfund med helt specielle og til tider store problemer, også økonomisk.
Blot vil vi i Akulliit Partiiat gerne påpege denne hårfine grænse mellem optimismen og realismen. Der har i tidens løb simpelthen været for mange, der har følt sig, i daglig tale, snydt, skabt falske forhåbninger, fordi optimismen tilsyneladende ikke var i hak med realisme.
Vi mener i Akulliit Partiiat - og har givet udtryk for det mange gange før - lad os være ærlige overfor vore arbejdsgivere, nemlig samfundet, vore vælgere. Lad os sige til dem, vi skal selvfølgelig være optimistiske, men sådan er realiteterne nu engang.
Lad os konstatere, at det faktisk ikke går så godt med økonomien, som nogen gerne vil give udseende af. Spørg kommunerne, der har mange servicetiltag, at købe tilbage det, der i tidens løb er sparet væk.
Her tænkes der bl.a. på service til de ældre, arbejdet indenfor forebyggende arbejde blandt børn og unge samt interessegrupper. Alt sammen fordi økonomien skal se så god ud.
I denne sammenhæng ofres kommunerne ved til stadighed at overføre omkostningskrævende opgaver fra Hjemmestyret til kommunerne. Konsekvensen er at lands-
skatten ikke hæves. Det går jo glimrende.
Det bliver heller ikke bedre af, at der i flere kommuner har været knas med styringen af økonomien. Jeg citerer fra åbningstalen: "Befolkningens aktive deltagelse er vigtig for den politiske debat, ligesom vi politikere har pligt til at lytte til befolkningens krav, ønsker og problemer." Citat slut. Det er vi med på i Akulliit Partiiat.
Under rejserne langs kysten hører vi gang på gang om henvendelser, der ikke engang besvares fra den centrale administration i Hjemmestyret. Bare spørg mig. Min undersøgelse som landstingsmedlem af en bestemt sag viste, at der var noget helt galt i systemet. Det jeg prøver på at sige her er følgende, at hvis vi skal leve op til vores politiske ansvar, må vi stramme op på det administrative system.
Åbenhed og idéskabelse er noget vi i Akulliit Partiiat prioriterer meget højt. Der må stræbes efter åbenhed mellem de styrende organer og samfundet. Åbenhed og idéskabelse er i vore øjne udførelse af egne og andres idéer. Derfor har vi brug for hinanden. Derfor skal kommunikationen, også rent administrativt mellem de styrende organer og samfundet, være i orden.
Så kan vi på den måde vise viljen til at møde problemerne og udfordringerne med åbent sind og vilje til forhandling, som ganske rigtigt sagt af landsstyreformanden, jeg citerer: "Det kan lade sig gøre, at Landstinget formår at efterleve det politiske ansvar, hvis vi holder os for øje, at det grønlandske samfund ikke kan udvikle og udvikle sig alene på grundlag af partipolitiske skænderier og lokal patriotisme." Citat slut.
Det er vi i Akulliit Partiiat også helt enig i. Det er ét af de centrale områder, der er vigtige for os i Akulliit Partiiats arbejde i midten, at kunne samarbejde med både venste og højre. Vi lægger ikke vægt på ideologiske holdninger, men på retfærdighed og sund fornuft med udgangspunkt i landets situation.
Vi må arbejde ud fra, at det er samfundet og ikke ens parti, der skal klare sig. Kort sagt pragmatisk ud fra landets helheds synspunkt, ikke ud fra et partipolitisk synspunkt.
Vedrørende overskriften "Den internationale situation" har vi følgende bemærkninger:
Akulliit Partiiat er fuldstændig enig i, at Grønland bør være en ligeværdig partner i international målestok.
Derfor stræber vi efter at vore unge får en uddannelse, der kan måle sig med andre unges uddannelser i andre lande, at de unge under uddannelsen får vilkår, der er attraktive at gennemgå.
Vi stræber efter, at børn og unge har sunde interesser i fritiden, således at de kan have de menneskelige rettigheder allerede fra starten af. Det er glædeligt at konstatere i dag, at flere og flere forstår, at det altså ikke nytter noget, at vi isolerer os, hvor alle andre udenfor slutter sig sammen, derfor er det nødvendigt at højne Grønlands renomé.
At vi på råstofområdet står i en vanskelig international konkurrence om at tiltrække investorer kan vi fra Akulliit Partiiat godt se. Vi i Akulliit Partiiat er klar over at vi skal sikre vores eksporterhverv og skabe nye arbejdspladser på et internationalt konkurrencedygtigt grundlag.
I den forbindelse vil jeg ikke undlade at nævne, at jeg, foranlediget af den seneste tids debat omkring dispositionerne indenfor koncernen Royal Greenland, som medlem af Landstinget ved en pressemeddelelse af den 20. juni 1993 har givet udtryk for undren over politikernes indblanding i koncernens virke.
Virksomheder vi her i salen er blevet enige om skal køre selv, og det forretningsmæssigt. Vi vil gerne her give udtryk for, at Landstinget har valgt bestyrelser og bestyrelserne har valgt direktioner og så må man give de pågældende arbejdsro og tryghed i arbejdet. Det kan ikke være meningen, at Landsstyret sidder som bestyrelse for alle bestyrelser. Så er der nemlig ingen grund til at vælge disse bestyrelser.
Det kan heller ikke være meningen, at Landsstyret går direkte ind og blander sig i bestyrelsesarbejdet, når landsstyremedlemmerne selv har været med til at vælge medlemmerne i de pågældende bestyrelser. Giv nu alle virksomhederne arbejdsro.
Vi bliver nødt til også at lade offentligt ejede virksomheder tjene penge, for at der også her kan skabes nye arbejdspladser, som samfundet trænger meget til.
Som eksempel: I stedet for at blande sig i Royal Greenlands bestyrelses og direktions beslutninger, burde ejerne, altså det grønlandske samfund og dermed de grønlandske politikere, i dagligdagen Landsstyret, sørge for at skabe optimale forhold for denne store produktionsvirksomhed.
Vi lever her i 1993, hvor det hele skal til at køres forretningsmæssigt, væk fra kolonitidens centralstyring, alle er enige om dette, derom er der slet intet at diskutere.
Det er ellers fristende at knytte bemærkninger til hele økonomi- og erhvervsområdet. Det er dog umuligt at tage det hele med, med den begrænsede taletid, hvorfor jeg må henvise til vores talsmand på økonomi- og erhvervsområdet, når vi kommer til finanslovsbehandlingen.
Dog vil jeg her til sidst give udtryk for vores store støtte til tanken om, at der indskydes 38 mio. kr. til det påtænkte udviklingsselskab og ikke mindst det påtænkte krav til selskabet, nemlig at deres engagement i skabelsen af nye arbejdspladser hviler på et forretningsmæssigt forsvarligt grundlag og uden politisk eller administrativ indblanding.
Det er jo rigtigt af landsstyreformanden, da han skrev følgende: "I modsat fald risikerer vi, at nye virksomheder må have varig støtte for at overleve og at de private investorer springer fra."
Vedrørende turisme: Akulliit Partiiat støtter, som også udtrykt tidligere i andre sammenhænge, flere penge til turisme, men vi anbefaler en kontrolleret turisme. Derfor er turismeudviklingsplanen i orden.
Vedrørende landingsbaner: Vi er glade for at konstatere Landsstyrets opfattelse af, at udviklingen af vort
trafiksystem må tage udgangspunkt i de trafikøkonomiske realiteter.
I Akulliit Partiiat har vi givet udtryk for, at anlæggelse af landingsbaner må tage udgangspunkt i, hvor det er billigst at anlægge landingsbaner, der kan svare sig økonomisk. Dette vil være billigere for samfundet.
Akulliit Partiiat er iøvrigt spændte på trafikredegørelsen, der vil komme fra Landsstyret under denne samling.
Vedrørende Sundhedsvæsenet: Akulliit Partiiat er enig i, at vi må udnytte vore muligheder for at prioritere i solidaritet med de svagest stillede borgere og de dele af landet, som alt for længe har måttet leve med en dårlig sundhedsbetjening.
Vedrørende det sociale område: Som allerede nævnt vil der komme en helhedsløsning på det sociale område og det er vi spændt på. Vi ønsker at samfundet ikke blot efterlever tingene og siger ja til det skadelige, men forebygger det skadelige.
Dette siger vi at man er to skridt foran de andre og det er det, som vi betegner Inuuneq Nakuuneq. I den forbindelse vil jeg ikke undlade at bemærke, at jeg også ligesom mangler et afsnit omkring forebyggelsesarbejdet, at det ikke er blevet nævnt i åbningstalen.
Med disse korte bemærkninger skal vi komme med følgende afslutning:
I nødens stund må vi arbejde sammen og virke som et team og finde ud af, hvordan vi vil forbedre økonomien og hvordan vi finder løsningen, træffer beslutninger overordnet og ikke hænge os for meget i detaljer og lokal patriotisme. Derfor henviser vi igen til samlingsregeringstankerne, som man burde give en mulighed, tanker, som vi tidligere har fremført i anden forbindelse.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Uanset hvilken nation man hører til, man har en demokratisk styreform, kan man ofte med lethed blive informeret om, under hvilke forhold man kan komme til at leve i de næstkommende år, og jeg mener, at jeg med rette kan betegne landsstyreformandens budskab til Landstinget og det grønlandske folk her ved åbningen af Landstingets efterårssamling som værende af en sådan art.
Et budskab, der bebuder et ønske om samarbejde og har toner af, at ville vække optimisme i befolkningen. Såfremt jeg personligt skal vurdere åbningstalens grundholdninger, som jeg her har nævnt, kan jeg betegne dem som varsel om en lysere fremtid, selvom det allerede er klart, at det bliver et tungt arbejde at opnå, set i lyset af dagens realiteter.
Men uanset dette mener jeg, at hvis vi skal arbejde med lødighed overfor samfundets krav, ønsker og vanskeligheder, må vi arbejde under overskriften "samarbejde og optimisme", så kan vi opnå gode resultater.
I disse år er vi inden for folkestyret blevet delt op i forskellige partier og når man følger med i disse partiers arbejde, giver det sommetider anledning til spekulationer over om man ind i mellem glemmer nødvendigheden af ansvarlighed overfor samfundet.
Dette er især føleligt, når det parti, der har haft magten siden Hjemmestyrets indførelse afholder deres ordinære landsmøde. Ved sådanne begivenheder kommer ligesom færdigsyede politiske budskaber ud til befolkningen.
Men heldigvis har vi ved denne åbningstale ligesom fået information om, hvor vigtigt det er at andre også skal være med i arbejdet og denne medvirken er helt nødvendig, såfremt man skal undgå alt for mange udsving i samfundets forvaltning.
Selvom om vi er et lille samfund, er vi stedse blevet mere og mere bundet til den store verden politisk og økonomisk. Dette kan vi ikke søge at flygte fra. Vi må jo være med i denne sammenhæng såfremt vi som samfund skal videreudvikle os.
I disse år, hvor vi politisk og økonomisk er på vej mod en større selvstændighed, tror jeg alligevel, at vi i vores Hjemmestyre til dels ikke udnytter de muligheder vi har fået ved overtagelse af ressort- og ansvarsområder bedst muligt.
Her tænker jeg på ordningerne vedrørende de ressourcer vi har behov for i vort land og som vi også kan nævne som vort lands egne ressourcer, men som vi først kan udnytte ved udlandets billigelse. Jeg kan her anføre spørgsmålet om hvalerne som et eksempel.
Vi ved vores verdensmedborgeres syn på hvalerne i dag, og selv om disse holdninger ikke først og fremmest er politiske holdninger, danner de grundlag for politiske beslutningsprocesser inden for de stigende antal områder, vi selv er i besiddelse af i vort land, ikke på baggrund af vores verdensmedborgeres viden om de faktiske forhold og dermed respekt for andre medmennesker, men kun på baggrund af deres holdning om beskyttelse af visse dyrearter.
Vi må se at komme væk fra denne holdning, da den er af stor økonomisk betydning for samfundet. Den eneste indflydelse vores verdensmedborgere bør have overfor os, er medvirken til vedtagelse af hvor mange dyr vi kan fange årligt.
De bør ikke bestemme, hvilke fangstredskaber vi anvender og hvorledes vi skal fange dyrene. Dette må vi selv tage bestemmelse om uden unødige udgifter for samfundet og ved at give samfundet bedre prøvemuligheder.
Eksemplet jeg her har fremført har også mange andre problemforgreninger, som desværre opstår i forbindelse med vor manglende samarbejde i landets politiske styring.
Under Landstingets forårssamling begyndte debatten om vort lands bestand af rensdyr, en debat der optog alle grupper i samfundet. Noget af det helt grundlæggende i den debat, der optog alle meget, var at spørgsmålet til dels hænger sammen med erhvervsforholdene iøvrigt.
Udgangen af debatten kender vi allesammen. Politisk mundede debatten ud i en beslutning uden at tænke på de værst tænkelige erhvervsforhold, der hersker. Beslutningen havde alene sit grundlag i, at folk med de højeste indkomster også bør være med i jagten i de kommende år.
Sådanne begivenheder i de politiske beslutninger kan forlede mig til at sætte spørgsmåltegn ved åbningstalen. Ser det nu så lyst ud og vores debat om at ville vække optimisme som vejen til økonomisk lysere tider.
Vores økonomi i fiskerierhvervet er desværre begyndt at gå nedad og vi ved, at politik for det meste ikke har indflydelse på de forhold, der danner baggrund herfor. F.eks. de svigtende fiskemængder, manglen på pengemidler blandt vore verdensmedborgere og de skiftende valutakurser.
Desuden ved vi også, at der ved omlæggelsen af vor fiskeriproduktion i vort land med en politisk beslutning som baggrund, er anlæggenes produktionsmuligheder blevet stærkt begrænset. Dette havde indflydelse på nedgangen i vor udlandseksport, på mistede arbejdspladser, men værre gik ordningen ud over de erhvervsdrivende med mindre både, som dermed næsten helt mistede deres erhvervsmuligheder. Deres muligheder er nu så ringe, at de nu også sætter deres lid til landets urter og bær som et indtægtssuplement.
Det er næsten ikke til at tro, at vort land på grund af den førte politik giver sit folk sådanne eksistensbetingelser. Derfor må vi i samarbejde søge at realisere en del af åbningstalens bud, nemlig dette, og jeg citerer: "at få realiseret velplanlagte produktionsanlæg hvortil alle fiskeri- og fangererhververe kan indhandle deres fangster og få dem videreproduceret."
Det loves at skatter, huslejer, el og varmeudgifter samt teletakster ikke bliver ændret. Dette kan lyde besnærende, men når man på den anden side især kigger på priserne hos vore nordiske fæller, kunne det være endnu bedre, såfremt budskabet havde været en nedsættelse af disse. Jeg er dog vidende om, at dette endnu ikke kan lade sig gøre i dag. Landskassen har, ligesom befolkningens lommer, et behov.
Vedrørende socialvæsenet er det positivt at høre Landsstyrets budskab om, at der skal værnes om de ældre. Det er på tide at vi får en ordning med tydeligere realiteter end i dag, ikke mindst med sigte på, at de ældre kan eksistere i tryghed og uden alt for mange bekymringer.
Vor menneskelige sundhed og hvad dertil hører har vi som et vigtigt spørgsmål i disse år debatteret i samfundet. Når vi skal tænke nærmere over dette og samtidig kigger på de forhold der er til hinder for vor sundhed samt på de faktiske forhold, kan man fornemme, at vi endnu har et stort forbrug af skadelige forbrugsstoffer til hinder for, at vi kan kalde os for et helt sundt samfund. Jeg mener, at det stadig bliver vigtigere at følge disse forhold nærmere politisk.
Det er meget positivt, at der ved etablering af nye uddannelsespladser er sket et opsving i uddannelserne og vi må også håbe, at alle disse bliver til nytte for fundamenteringen af vor vej mod bedre forhold.
Vi må gøre os klart, at mange initiativer, uanset hvad det må være, blot kan ødsles, såfremt man ikke søger at løse problemerne ved roden, ikke mindst også fra politisk side.
Når der her i salen debatteres vedrørende bygderne, ikke mindst i tilknytning til valg, bliver bygderne endda betragtet værende som en værdi for samfundet. Det er endda et af partiernes mærkesager og jeg citerer: "lad bygderne bestå."
Sidste gang det parti jeg her tænker på, afholdt landsmøde, forstod vi, at også bygderne har været på dagsordenen, da det i den forbindelse blev udtalt, at der bør laves en ændring i bevillingsformen vedrørende bygderne, således at bygderne bør blive steder, hvor husflid bliver eksistensgrundlag.
Det var meget ubehageligt for mig at høre sådan en holdning, fordi resultatet vil blive, at bygderne hurtigt bliver affolket, såfremt en sådan politik bliver gældende for stedse. Et sådant forhold vil forstærke de stadigt stigende arbejdsløsheds- og boligmangelproblemer.
Vi er klar over at de fleste af os har nok en viden om, hvor begrænsede erhvervsmulighederne i bygderne til stadighed bliver. De eneste arbejdspladser er efterhånden KNI-virksomhederne, skolevæsenet samt i mindre omfang arbejde på produktionsvirksomhederne. Efter hvad vi er vidende om, findes der i dag bygder, der selvstændigt ville kunne gennemføre produktionsprocesser, men disse steder er det i dag blevet sådan, at fiskernes og fangernes indhandling først bliver transporteret til byerne før det bliver endeligt forarbejdet.
På den måde bliver indtjeningsmulighederne ved arbejdet i bygderne tabt, selvom disse borgere ligesom bybeboere også har udgifter at svare. Alle disse forhold er helt medvirkende til at mærkesagen, "lad bygderne bestå", mere og mere kommer til at lyde som en farce uden indhold.
Ligemeget hvor man opholder sig i dag og hører på politiske debatter kommer debatten altid ind på nødvendigheden af skabelsen af nye arbejdspladser.
Dette hører med i det politiske ansvar og viljen til at arbejde for samfundet, men samtidig unægteligt et problem, der er svært at vise resultater på. Som følge af Hjemmestyrets indførelse drives i dag forskellige ansvarsområder vi har overtaget som aktieselskaber.
Dette kan ganske vist lyde som en given ting og må på visse områder være sådan set på baggrund af kravene udefra, men når man skal se det hele i sammenhæng og samtidig ser på aktieselskabernes driftsform, må alle disse forhold kræve besparelser og her kan man ikke undgå kravet om besparelser på medarbejderstaben.
Derfor må vi også, samtidig med at vi råber op om nye arbejdspladser, grundigt vurdere om omdannelserne til aktieselskaberne nu er sket på det rette tidspunkt.
Må jeg med disse bemærkninger til sidst anføre, at jeg gerne vil modtage Landsstyrets optimistiske budskab, der gerne vil vække håb om målene for det kommende år til efterretning, selvom der kan næres tvivl om muligheden for realiseringen af de fleste af dem, da man i mange af spørgsmålene ikke kan komme udenom kommunerne.
Jeg vil dog støtte de ting, der loves i det grundlæggende, fordi når man lover noget får man ikke alene større arbejdslyst til realisering af det man lover, man åbner samtidig for en større mulighed for lydhørhed overfor andres meninger.
Peter Grønvold Samuelsen, Siumut:
Udover vores ordfører fra Siumut vil jeg komme ind på to forskellige ting samt et spørgsmål til landsstyreformanden.
Først er jeg glad for at Landsstyret har lovet at fortsætte med at man udbygger mulighederne for indhandling i bygderne. Derudover finder jeg det ønskeligt, at udover indhandlingsmulighederne i bygderne, bør være en produktionsmulighed.
For der er mange forskelligartede ressourcegrundlag fra bygd til bygd. Visse bygder har gode ressourcegrundlag og i disse bygder har vi gode erfaringer med hensyn til produktion. Derfor bør det være sådan, at man ikke transporterer råvarerne til byerne fra bygderne, således at bygderne får mulighed for at udbygge deres produktion.
Landsstyret har også varslet om, at skole- og sundhedsforholdene bliver udbygget i bygderne, men vi må huske på, at udbygningen ikke alene sker bygningsmæssigt, men ved at man ansætter uddannet personale til disse områder.
Da landsstyreformanden kom ind på fangerfamilierne, da kom han slet ikke ind på sælskind. Men jeg har hæftet mig ved, at han nu agter at arbejde aktivt indenfor forbedring af fangerfamiliernes forhold.
Sælskindspriserne bliver forhandlet med KNAPK og Great Greenland og jeg vil indtrængende opfordre Landsstyret til, at man laver en særordning for sælskindene, således at fangerfamilierne har mulighed for bedre indtjeningsmuligheder udover det sociale sikkerhedsnet, der findes omkring det.
Med hensyn til selskaberne har jeg et spørgsmål. Jeg vil gerne spørge hvorfor man lægger mundkurv på folkevalgte, når det drejer sig om selskaber.
Selvom selskaberne drives af det offentlige, bør folkevalgte ikke blande sig i deres daglige drift med hensyn til aktieselskabsloven. Det kan vi hurtigt blive enige om.
Men disse store aktieselskaber bør kunne danne grundlag for de beslutninger, som de folkevalgte tager. Til de store aktieselskabers holdning om, at de ikke vil have indblanding fra politisk side, vil jeg gerne spørge, om denne holdning udspringer fra Landsstyrets side. Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke kan gå ind for sådan en holdning.
Allersidst vil jeg gerne nævne, at der indenfor de fire sidste år har Landsstyret haft en fornuftig økonomisk politik. Selvom den økonomiske udvikling af samfundet har været det negativ har man vendt denne udvikling til det positive, og der må man støtte Landsstyret i deres arbejde.
Lars Emil Johansen, landsstyreformand:
Der er blevet fremsat mange ord, men kort sagt kan man nok sige, at Landstinget er nået til et stade i dag, hvor man er enig om de fundamentale spørgsmål her i salen.
Jeg skal først udtale min glæde over, at man har en samlet beslutning her fra salen. Det er ligesom om denne tanke er ved at gå op nu, at man er blevet enige og man er kun uenige om de enkeltheder der findes. Landsstyret anser det for vigtigt i sit arbejde at vitale spørgsmål for landet og beslutninger træffes på grundlag af enighed.
I mit svarindlæg skal jeg ikke besvare ordførerne enkeltvis. Jeg vil blot komme ind på de vigtigste spørgsmål som en del af ordførerne kom ind på, nemlig beskæftigelsesfremme, eltakster og hvordan eltaksterne skal være overfor selskaberne, tiltag overfor jolle- og kutterfiskerne, hvordan de faktiske forhold er indenfor Sundhedsvæsenet, skolevæsenet og kommunerne og ikke mindst til slut bygderne og endelig vil jeg nok også kommentere de studerende og de studerendes uddannelsesstøtte.
Men først skal jeg lige præcisere overfor Atassuts nye politiske ordfører, Lars Chemnitz, som tidligere har været formand for partiet Atassut, at selvom vi godt nok ikke er blevet senile, så kommer den gamle frontkæmper endnu engang frem og det viser også, at vi ikke blot kører ensartet hele tiden.
Atassut siger at tryghed er en mærkesag og dette kan man heller ikke sige noget imod og tryghed har heller ikke noget med en bestemt partifarve at gøre. Tryghed vedrører en person selv. Tryghed har også et islæt af ærlighed.
Hvis vi derfor skal have en tryg fremtid og samtidig erkender, at det er meget vanskeligt at udbygge landet på et stagnerende fiskerierhverv, så må man ikke stoppe bevillingerne til forundersøgelse af de mineralske råstoffer.
Hvis erhvervsudviklingen og samfundet skal have en god fremtid, så kan man ikke undgå forundersøgelse af de mineralske råstoffer, man kan heller ikke undgå at give nogen bevillinger til turismen. Det er korrekt at ressourcerne nok ikke vil flygte af sig selv, men vi skal alligevel eftersøge dem for at give vores fremtid tryghed.
Med hensyn til Sundhedsvæsenet, at forholdene ikke er blevet bedre eller at det er blevet værre, der vil jeg sige til dem og gøre opmærksom på, at forholdene i Sundhedsvæsenet er blevet forbedret på mange områder, som man overhovedet ikke kan skjule.
Der sker flere operationer her til lands. Da der er mange personer, som har øjensygdomme, så er det også et fremskridt at vi har en øjenlæge her i landet. Det er også et fremskridt at samtlige kommuner har fået lægebetjening.
Kangaatsiaq har fået egen læge. Det er også en forbedring, at man kommer igang med en sygeplejerskeuddannelse. Manglen på medarbejdere, er man ligesom kommet over, især på lægernes område. Dette er også et fremskridt.
Sundhedsvæsenets økonomiske styring er blevet rettet op. Det er også en forbedring. Behandlingen af patienter er blevet forbedret, især i Sana og deres faciliteter er blevet forbedret, det er også en forbedring.
Selvom alt dette er sket, så er der til stadighed noget, der trænger til forbedring i Sundhedsvæsenet og Landsstyret er parat til at medvirke.
Med hensyn til jollefiskerne nævnte Atassuts ordfører at jolle- og kutterfiskerne vil forsvinde da det er Landsstyrets politik, og at Landsstyret fremkommer med et forslag herom i Finansloven.
Lad mig helt klart sige, at det er ikke en ærlig udtalelse om de faktiske forhold. Landsstyret har selvfølgelig ikke noget forslag om at jolle- og kutterfiskernes vilkår skal forringes.
På den anden side søges tiltag gennemført således at kutter- og jollefiskernes vilkår kan forbedres, f.eks. billiggørelse af brændstof, nedsættelse af solar- og benzinpriserne til jolle- og kutterfiskerne til gavn for dem. Det er blevet realiseret.
Jeg kan desuden oplyse at Fiskeridirektoratet, KNAPK og Royal Greenland har lavet et samarbejdsorgan, som til forårssamlingen vil komme med en redegørelse der skal belyse hvilke fisk vi skal fange og hvilken ordning vi skal lave for at gøre jolle- og kutterfiskerne på det kystnære fiskeri mere rentabelt.
Med hensyn til bygderne, så vil jeg sige, at der er forskellige forhold rundt om i landet og i bygderne.
I Nordgrønland, er en del af produktionsstederne blevet fyldt helt op, således at indhandling begrænses, fordi produktionen af hellefisk er alt for stor.
Lidt mere sydpå f.eks. syd for Kangaatsiaq, er der til gengæld vanskeligheder med at få råvarer af den slags.
Derfor er det meget vanskeligt at fremkomme med ensartet regulering, fordi forholdene jo er forskellige.
I Nordgrønland har man til stadighed behov for udbygning af køle- og produktionsanlæg, og dette vil Landsstyret her til samlingen i forbindelse med 2. behandling af finanslovsforslaget lade udarbejde et forslag til. Der skal laves forlsag til hvilke produktionssteder der skal have bevillinger i 1994, og derudover håber vi også, at koncernen Royal Greenland i sin finansiering tænker på mangel på kølefaciliteter i Nordgrønland.
Som sagt, er et af de vigtigste spørgsmål beskæftigelsesfremme. Det er et meget vigtigt område, som Landsstyret betragter som et af de allervigtigste arbejdsområder i slutningen af halvfemserne. Man skal skabe så mange arbejdspladser så muligt.
Issittup Partiias formand nævnte, at grønlænderne får arbejdsløshed efter man har lavet selskaberne om til aktieselskaber. Det er som at give dem skylden, nej, grunden til arbejdsløshed er følgende:
Værdien af vor rejeeksport er faldet, torsken er væk fra vores farvande, vi har ikke længere nogen udvinding, og derudover så har der været behov for rationalisering indenfor erhvervsområderne.
Til finanslovsforslaget for 1994 vil jeg gerne fremkomme med følgende:
Hvis Landstinget godkender, udbygningen af landingsbaner, så vil vi få 45 mill. kroner i 1994, i 1995- 1996 og 1997 mellem 100 og 120 millioner kroner. Derudover foreslår vi i 1994, at man tager råvareindkøb for forbedring af anlæg på 50 mill. kroner. Disse vil samlet give 400 heldagsstillinger årligt. Dertil kan lægges finansiering af landingsbaner som vil give 50 helårsstillinger yderligere i 1994, og vedrørende mandetimer til kommunerne, der vil man oprette 65 helårsstillinger. Vi regner kort sagt med, at der i 1994 efter finanslovsforslaget oprettes 500 helårsstillinger.
Hvis vi ser på dem særskilt, først med hensyn til landingsbaner, så vil der som sagt, fra og med 1994 blive oprettet omkring 50 helårs arbejdspladser.
Når man går i gang med det egentlige arbejde med landingsbaner, så vil der være mellem 100 og 200 arbejdspladser i forbindelse med etablering af landingsbaner.
Når man bruger mandetimer, som har omking 13 mill. kroners værdi, betyder det omkring 100 helårsarbejdspladser. I 1994 vil der blive oprettet færre end disse, d.v.s. omkring 65 helårsarbejdspladser.
Jeg skal lige gøre opmærksom på, at Landsstyrets forskellige tiltag til arbejdspladser som indeholdt i Finansloven, samlet vil give 500 helårsarbejdspladser.
Derudover vil man afgive 60 mill. ekstra til beskæftigelsesfremme. Derfor håber jeg, at samfundet og Landstinget vil forstå, at vi fra Landstyret finder det vigtigt, at man afsætter midler til at oprette arbejdspladser for, fordi man også her har intentioner om, at man kan komme i gang med udbygning af minedrift og udbygning af turisme.
Nikolaj Heinrich anførte, at bygderne ifølge vores parti alene skal have husflid, uden at nævne partiet ved navn. Jeg mener ikke vi her skal drøfte Siumut partiets formålsparagraffer.
Det er Siumutterne der selv skal behandle partiets politik, det skal ikke være således, at Issittup Partiia eller andre folk skal godkende den. Siumut bestemmer selv sine politiske mål.
Det står helt klart i Niviarsiaq, som udkom i går at der man ikke har den politik at bygderne kun skal have husflidsproduktion.
Formålet er at bygdeudviklingen ikke alene koncentreres om produktionsanlæg, men også rettes mod servicehuse, skindbehandlingshuse eller mod andre materielle goder som finder selvfølgelige.
Akulliit Partiiat kom med en kommentar om at man skal undgå, at spilde tid på unødig snak, men konstruktivt og realistisk tale om hvad vi vil gøre fremover.
Men til Akulliit Partiiat skal jeg udtale at, Akulliit Partiiat sagde, at det ikke er noget nyt, at eltaksterne falder med 40 øre til virksomheder.
At det ikke er noget nyt at man laver et erhversudviklingsselskab.
At det ikke er noget nyt, at med hensyn til turistudvikling baner vejen for at billetpriserne falder.
At det ikke er noget nyt man vil skabe nye landingsbaner.
At man får en ombudsmandsintention, og man får en lov omkring administrationen.
At man bevilger penge til vores havmiljø.
Der er sandelig mange nyheder, og selv om det ikke er vores opgave, at lave nogen nyheder, så nævnte Atassut og Akulliit Partiiat, at man skal stræbe efter at, lave en samlingsregering. Jeg mener, man skal spørge dem hvorfor der er ikke nogen yderligere begrundelser.
Hvis Landsstyret ikke kan komme længere, så vil jeg ikke sætte spøgsmålstegn ved, hvorfor man fremkommer med sådanne forslag.
Men et er vi enige om allesammen, Atassuts og Akulliit Partiiats ordførere kom ind på, at Siumut og Inuit Ataqatigiits parti har samarbejdsviljen til bestemte spørgsmål, og uanset man ikke er i regering sammen, så kan man være enig i, at man bør have en samordnet politik. Hvis Landsstyret ikke har en samordnet politik, vil det heller ikke være trygt for samfundet.
En del af ordførerne, og især Akulliit Partiiat og senere Peter Grønvold Samuelsen kom ind på politikkernes indblanding i Royal Greenlands drift.
Til dette spørgsmål må jeg helt klart sige, at selvfølgelig har samfundet noget at sige til samfundsejede virksomheder. Hvem som helst kan fremkomme med ideer, ikke kun politikerne.
Landsstyret selv har en særskilt forpligtelse indenfor generalforsamling. Det skal ikke være således at, en virksomhed ikke kan udsættes for indblanding fra politisk hold. Vi ved, hvor Landsstyrets ansvar er.
Hvis selskaberne har truffet dispositioner som har været til skade for fiskernes indhandling, f.eks. ved lukning af fabrikker, eller man har lukket indhandlingsmuligheder for fiskerne, vil det være meget mærkeligt hvis vi politikere ikke man påpeger det urimelige heri.
De samfundsejede virksomheder skal gøre gavn og være til glæde for samfundet. Jeg vil som landsstyreformand lægge vægt på, at vor store koncern Royal Greenland tilpasser indsættelse af nye maskiner til oprettelse at nye arbejdspladser.
Det skal ikke være således, at man sætter spørgsmålstegn ved Royal Greenlands indsættelse at nye rejepillemaskiner, men man skal på den anden sige at, materielindførelse skal ske med en tidsfrist således at man tilrettelægger det i takt med oprettelsen af nye arbejdspladser. Det er på sin plads. Idet vi jo ikke har nogen ønsker om at samfundet skal have dårligere vilkår. Dette skal dog ske uden at politikkerne blanderi den daglige drift.
Med hensyn til skoler og kommuner, så er vi i Landsstyret åbne for at få skabt en dialog med kommunerne i det meget vanskelige spørgsmål.
Vi vil også respektere at, der på baggrund af Landstingets og Landsstyrets beslutning, er nedsat en kommunalreformkommission, som skal afklare hvordan nye opgavefordelinger skal være. Kommissionen er blevet sammensat af kommunalbestyrelserne samt en formand og en landstingsformand.
Kommissionen vil til forårssamlingen komme med et forslag til, hvordan den kommende opgave- og byrdefordeling mellem kommuner og Hjemmestyret skal være.
Med hensyn til tilskud til folkeskolen, der skal jeg sige, at vi fra Landsstyret allerede har orienteret Kanukoka om, hvordan det faktiske tilskud skal være, og om vores ønsker om en dialog og en ny forhandling, og at vi har viljen til oger parate dertil. Vi er blevet anmodet af Kanukoka om, at skal afvente kommunernes henvendelse, og når denne henvendelse er kommet, så kan man gå i gang med det egentlige arbejde.
Til sidst vil jeg lige nævne, at Atassuts ordfører nævnte, at Atassut i 1991 i efteråret har fremsat forslag om, at man bygger 5 landingsbaner, og man får afsat 50 mill. kroner dertil.
Atassut anfører at partiet havde held til at få afsat 34 mill. kroner på Finansloven for 1993, men at dette beløb er blevet brugt til udbygning af havne. Men dette lyder ikke rigtigt.
Hvis vi ser på Finansloven for 1993 er det hovedkonto 79-00, der henvises til. Et enigt finansudvalg, d.v.s sammen med Atassut, indstillede, at bevillingerne skulle anvendes til containerisering og udbygning af havne, herunder hvordan bevillingerne skulle være, og hvor store de skal være, og derfor har man brugt disse midler udfra en finanslovsbeslutning. Der er ikke blevet anvendt midler udover hvad der har været besluttet på Finansloven. Med hensyn til bygderne og den debat der er, der mener jeg, at der vil være mulighed dertil her i salen. Med hensyn til produktionsselskaberne, så har vi allerede sagt, at vi vil fremkomme med forslag dertil.
Peter Grønvold Samuelsen kom ind på, at man kan få oprettet produktionssteder i en del af bygderne. Selvfølgelig vil vi lade det gå videre til Royal Greenland, fordi Royal Greenland driver disse på vegne af samfundet i bygderne. Behovet for uddannet personale i bygderne vil vi tage til efterretning, og medtage dette i vores tanker ligesom også sælskindsdebatten kommer med i vores overvejelser.
Man gav politikerne mundkurv, og det kan ikke være meningen. Man skal respektere borgernes rettigheder, når man arbejder med en demokratisk styreform. Det må også være meningen, at uanset hvor mange der kommer og blander sig i det, så kan arbejdet godt fungere, ligesom det er tilfældet her i Landstinget.
Der kommer mange indvendinger her, men Landstingets arbejde går fint, dermed takker jeg for partiordførernes tale, således at det vil danne grundlaget for bedre samarbejde og arbejde i vores Landsting og Landsstyre, og vi glæder os i Landsstyret på at få et konstruktivt samarbejde.
Jonathan Motzfeldt, ordfører for Siumut:
Jeg vil også takke for partiernes gode velvilje her i salen, da det vil give lettelser i forhandlingerne. Jeg skal blot udtale, at det kommunalreformskommissionsarbejde som pågår nu, som landsstyreformanden også nævnte, vil til forårssamlingen fremkomme med et forslag om opgave- og byrdefordeling.
Dette arbejde vil komme. Men derudover har man nedsat en arbejdsgruppe, der behandler spørgsmål om skat, det sociale område samt selvfølgelig miljøområdet.
Disse spørgsmål behandles i en arbejdsgruppe og ikke mindst hvad der kommer af forslag omkring skolevæsenet, men disse vil blive behandlet særskilt. Derfor siger jeg det meget kort.
Også fordi Johan Lund Olsen, i og med at han medlem i dette forum, på nuværende tidspunkt har fremhævet de forskellige skævheder korrekt, der kan være omkring byrde og opgavefordelingen imellem kommuner og Hjemmestyret, der mener jeg, at man på nuværende tidspunkt kan grave dybere ned, også fordi når man ser på tidspunktet, så er det et ret omfattende arbejde.
Jeg skal også udtale min glæde over Landsstyrets stilling til de offentligt ejede virksomheder, Royal Greenland, KNI A/S og KNI Detail, dertil så må jeg udtale, at jeg inde i denne debat også bør gå mellem de folkevalgte, for uanset om vi er aktionærer, som er bosiddende her i Grønland, at man gennem de folkevalgte og Landsstyret har en kontrol af det daglige arbejde.
Derfor er det ikke forundrende, at politikerne kommer ind og blander sig i debatten. For det er helt klart, at det offentliges medejerskab er helt åbenbart.
Med hensyn til rådgivning, og så fordi der er for mange udvalg, og så fordi man nævner, at man vil formindske antal af udvalg, men vi fornemmer, det er lige som om at fredning af dyr har stor indflydelse på miljøbeskyttelse og beskyttelse af de levende ressourcer, således at vi kan sikre, at vi har noget som vi altid gerne have.
Som dengang vi fredede lomvierne i lang tid, var der en meget stor debat. Da vi gjorde det samme med rensdyret, kom der indsigelser fra for eksempel Issittup Partiia, men hvis vi ser på en fredningsindstilling fra den 6. april, så har samtlige udvalgsmedlemmer indstillet, at udfra de vanskelige forhold, for at beskytte rensdyrene, må iværksætte stærke krav.
Dette har vi støttet, fordi det vil beskytte dyrene, og på nuværende tidpunkt, har sikret at vi har dyr nok. Så mener jeg også, at vores beslutninger ikke skal ændres fra dag til dag. Men at vores beslutninger vil bære frugt i fremtiden, også fordi vi vil skabe åben vej til alle.
Dette vil vi også udtale, at også Nikolaj Heinrich selv har været med til at skrive under på den fredningsudvalgsprotokol, som er blevet uddelt den 6. april sidste år. Og vi mener ikke sådanne forhold skal ændres fra dag til dag.
Men lad mig udtale til sidst, fordi min taletid er udløbet, de nye tiltag - der er omkring vores miljø - det er vi begyndt på her i landet, også fordi vi vil hjælpe landsstyremedlemmet, med hvordan vi skal forholde os omkring det bevillingsmæssige også for at beskytte miljøet, så vil vi være åben for sådan en debat også her til samlingen.
Lars Chemnitz, ordfører for Atassut:
En stor enighed kan sommetider tage broden af en debat. Før vores så brogede debat, kan det føles at, den debat kan opleves som noget lang. Men hvis vi skal vurdere vores debat i dag har den udgangspunkt i enighed og derfor blev debatten stille og roligt.
Først vil jeg lige bemærke, at Siumut og Inuit Ataqatigiit - det er regeringspartierne - siger, der er grund til en vis optimisme, at det går bedre og at vi har god grund til at nære optimisme med hensyn til samfundsøkonomien.
Men hvis vi hører middagsradioavisen kan vi der høre, at vores økonomiske nedgang stadig ikke har nået sin bund. Hvis vi tænker på vores produktion og råvarernes forsvinden, falder indtægterne og på råstofområdet er der ingen aktiviteter i øjeblikket og derved falder skattegrundlaget for kommunerne.
Er der så grund til en så stor optimisme? Befolkningen har brug for optimisme, men når landsstyreformanden siger, at ærlighed skal danne grundlag i vores debat, må de selv være ærlige og ikke danne grundlag for alt for stor optimisme.
Alle de forbedringer indenfor sundhedsområdet som landsstyreformanden kom ind på, der vil jeg sige, at der er sket forbedringer, men befolkningens klager har aldrig været så mange før - kritikken har aldrig været så hård - og derfor må vi sige at, der er utryghed indenfor det sundhedsmæssige område. Vi kan glæde os over forbedringerne men vi må efterlyse en bedre styring af de sundhedsmæssige område. Der er jo også nævnt den store venteliste for at komme til behandling i Sundhedsvæsenet.
Med hensyn til beskæftigelsesfremme var Lars Emil Johansen også inde på de særlige tilskud som vil resultere i 4, 5 eller 600 arbejdspladser, det må vi så prøve at sidestille og spørge, hvor mange arbejdsløse der er i dag og ingen skal undre at Atassut ønsker endnu flere arbejdspladser, således at vi ikke kun kommer med lappeløsninger, men løsninger der er til gavn for samfundet. Det vil vi meget hellere have.
Med hensyn til råstofområdet og turismen, der bemærkede han noget som får mig til at tro, at han har misforstået os.
Vi ønsker ikke at forundersøgelserne bliver standset men at man kører det i en mindre omfang på længere sigt og med hensyn til turismen bør man kunne overlade en del af arbejdet til private i stedet for kun at lave aktieselskaber indenfor området. Min taletid er vist overskredet, siden alle kigger sådan på mig!
Pavia Nielsen, Siumut:
Grunden til at jeg har besluttet at komme op til talerstolen er, at når man snakker om arbejdsløshed så glemmer vi nok at nævne at der er mange unge - især i Nordgrønland - som erhverver sig som fiskere eller fangere og som kører udmærket uanset om det er i jolle eller kutterfiskere i sommerperioden.
I vinterperioden indhandles fisk og selv dem undlader vi altid at nævne selvom de yder et stort arbejde for samfundet og at de indhandler noget som vi har behov for. De har stort behov for at få ros, når man snakker om ungdomsarbejdsløshed og deres problemer. Dem plejer vi at glemme. Bevillinger til beskæftigelsesfremme vil vi senere behandle her på samlingen.
Jeg vil dog allerede nu udtale, at jeg finder det attraktivt, at man indenfor de bevillinger der er afsat til beskæftigelsesfremme, anvender nogle midler til renovation af oplagte kuttere der er bygget i Aasiaat eller Sisimiut. Kuttere der på nuværende tidspunkt blot står på land. Dette kan ske i forståelse med bådværfterne. Vi har behov for at afsætte midler til disse, således at disse kuttere kan komme i gang med fiskeriet og fangsten igen.
Selvfølgelig har vi grundlag til optimisme. Her blev det ikke nævnt at, vi er glade for - ikke alene os som bor i Uummannaq - at man i sommerperioden har fundet olie i Nuussuaq. Derfor vil jeg kræve at man får undersøgt, hvor stort et behov landet har for olie.
Til debatten om bygderne vil jeg nævne vores rundrejse i Upernavik kommune med bygdeudviklingsudvalget.
Vi har set, at bygderne har meget store vanskeligheder med vand, hvor man f.eks. i vinterperioden smelter sne for at drikke af det.
Det kan også være skadeligt for personerne. Der er meget stor behov for udbygning på det område også. Jeg vil ikke komme ind på organisationernes forretningsområde men vi må også sætte nogle tal bagved vores ønsker om KNAPK og fiskeorganisationerne. De har ikke fået forhandlingsmandat og derfor er forhandlingerne gået i stå og derfor vil jeg kræve at Landsstyret hurtigt tager initiativer til at komme over dette problem.
Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit:
Det er taknemmeligt at der sker noget nyt under himlen og det til stadighed sker - i debatten og udover partiordførerne - så nævnte Peter Grønvold Samuelsen i spørgsmål til Landsstyret, at koncerner som køres og ejes af Hjemmestyret på grund af krav fra Landsstyret går med mundkurv overfor politikerne.
Dette er jeg meget forundret over - når han selv har været formand for sådan et selskab - at han kommer med sådan et spørgsmål og ikke mindst når man er folkevalgt og at man har et hverv som en folkevalgt politiker at have sådan en dårlig kritik på baggrund af at man skal være forsigtig med det. Det harmonerer ikke.
Jeg mener at denne åbningstaledebat - hvis vi skal vurdere den som en voksen som er på vej mod mere årvågen debat også i samfundet - ikke skal køre uden grundlag. Jeg mener at debatten viste dette. Tviste her skal ikke være noget man har en svaghed i. Vi skal være parate til at turde modtage kritik og påtaler.
Og endelig ærede landstingsmedlemmer som får nok af oplysninger fra Grønlands statistik omkring produktioner og om hvor meget vores produktion har af værdi, når den sælges ud, dertil kan man sige at i 1989 så har en reje kostet kr. 9,00, når den eksporteres, men at den nu koster omkring kr. 8,00 og at eksportværdien er faldet fra kr. 70,00 til kr. 50,00.
Grunden dertil skyldes ikke, at Royal Greenland er et aktieselskab eller ej. Andre oplysninger som f.eks. at fra 1989 til 1992 er fiskernes indtjening faldet med omkring 23. mill. kr. og 200 arbejdspladser er faldet væk som følge af, at man ikke længere har nogle torsk.
Dette har heller ikke baggrund i om koncernen er aktieselskab eller ej. Når man tænker på bygderne får vi også talmateriale, der står at i 1989 har man indhandlet 11.000 tons torsk i bygderne og fra de sidste tal, som vi har modtaget i august, så har man kun indhandlet 214 tons torsk i bygderne som kan forarbejdes i løbet af 4 dage i en produktionshandling.
Med hensyn til Atassuts ordfører og de forskellige krav han nævnte, så er det selvfølgelig nærliggende at rette op på disse og Atassuts politiske ordfører som jeg også har som kollega i Skatteudvalget.
I debatoplægget som jeg fremkom med i AG fremgår, at vi betaler for 143 personers feriefrirejse. Hvis man omdanner disse til skat, så vil det måske være omkring 18 mill. til kommunerne og 20 mill. i skatteindtægter både til kommuner og Hjemmestyret. Det er jo sådan nogle ting som jeg har fremsat i mit debatoplæg.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:
Jeg vil lige kommentere 3 nævnte ting, nemlig for det første: at man har sagt forskellige ting der ikke er nyheder og for det andet: mundkurve til politikerne. Det blev der udtalt.
Og for det tredje: hvorfor man skal have en samlingsregering. Først med hensyn til det første, der blev det udtalt at billetpriser, beskæftigelser og at elpriserne er faldet med 40 øre og landingsbaner og forskellige ting. Det er ikke nogle nyheder. Dette har vi selv været med til at behandle sidste år. Det er nogle gamle krav.
Det er ikke nogle nyheder. Men man kan sige at der er en enkel nyhed, nemlig at Landsstyret endelig har fået åbnet øjnene for det krav der stilles, det er alle-
tiders. Det blev også udtalt på en måde som kan forstås således, at vi er ude på at give mundkurve til politikerne. Som jeg har nævnt her i salen har vi allerede her i sagen godkendt at koncernen skal køre videre på baggrund af forretningsmæssige principper.
Det er korrekt. Jeg mener at politikerne ikke skal blande sig i, hvordan styringen skal være. Selvfølgelig kan hvemsomhelst komme med nogle ideer til direktionen, det er noget helt andet.
Og hvorfor man skal have en samlingsregering: denne tanke fremkom vi med allerede sidste år da der var et økonomisk uføre, fordi vi mente at sådan en ekstra ordinære situation måtte løses ekstra ordinært ved at lave en samlingsregering.
Vi ikke har haft magt til at rette op på økonomien, så hvorfor skal vi ikke have en mulighed for at man kommer med en samlingsregering som kan løfte opgaven solidarisk. Det er det som er grundlag for vores udtalelser.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Jeg vil godt kommentere de forskellige ordførers indlæg først. Akulliit Partiiats ordførers indlæg, at Royal Greenlands aktieselskab, at Landsstyrets og politikernes indblanding i disse, der vil jeg sige at jeg ellers finder landsstyreformandens svar er godt nok, men det er helt i orden at de ansvarlige politikere - når de ser på skævhederne i samfundet hvorfor de - ikke kan blande sig i aktieselskabernes meget store dominans.
Lad mig lige også udtale det som Inuit Ataqatigiit har udtalt som jeg også støtter fuldt ud med hensyn til økonomi og beskæftigelse som indeholder meget. Vi må bruge samtlige kræfter for at rette op på økonomien.
Det er helt korrekt, at vi har temmelig mange muligheder som vi ikke udnytter fordi af det foregår aktieselskabsform.
Og med hensyn til at udvise vilje som Siumuts ordførers indlæg kom ind på, så stoppede jeg også ved det og tænkte på at, der er temmelig mange personer som har viljen til at kunne starte forskellige virksomheder som blot går i stå - det er også mange - det er ellers dem som kan danne grundlag for landets økonomi og grundlag for oprettelse af arbejdspladser som på baggrund af politisk indblanding blot stopper op og at man har behov for en nøje undersøgelse og at de får mere støtte, det kan man heller ikke undgå. Med hensyn til, at der er forskellige produktionsmuligheder af de mange forskellige bygder, det er helt i orden, som landsstyreformanden nævnte og at han fremkommer med to forskellige grunde med hensyn til om man skal forsvare aktieselskab eller gå i mod, så mener jeg at man selvfølgelig kan debattere dette.
Jeg ved, at oprettelse af aktieselskab også blandt andet er med til at tabe arbejdspladser, fordi arbejdspladser som ellers giver produktion og som har grundlag for produktion, når det ikke kan betale sig så lukker man dem blot og dermed fyrer medarbejderne.
I forgårs da jeg hørte Sydgrønlands lokalradio og at jollefiskerne i Alluitsup Paa blot står og ikke har noget at lave fordi de har mangel på fisk som er godkendt til produktion, sagde de at farvandet lige udenfor vrimler af laks.
Sådan et forhold som vi accepterer, det kører, jeg skal ikke gentage mine bemærkninger omkring bygderne for det.
Landsstyreformanden udtalte at Siumut selv bestemmer, hvordan deres politik skal være omkring bygderne. Derfor vil jeg ikke gentage dem. Til sidst vil jeg lige komme ind på, det som Jonathan nævnte omkring rensdyr også er korrekt.
Vi ved hvor omfattende debatten har været omkring rensdyrene. Også den 6. april 1993, da vi debatterede rensdyrene i Fredningsudvalget, så har vi fået en meddelelse som gav en meget stor forbavselse for os, at rensdyrene er blevet så få, at hvis fangstmetoderne fortsætter som hidtil, så vil rensdyrbestanden falde meget drastisk.
Vi har sagt i udvalget, at så må man stramme reglerne omkring rensdyrjagt fordi man siger, at man har fanget omkring 5 - 6.000 dyr og derfor foreslog man i Fredningsudvalget, at man kan fange omkring 1.700 rensdyr om året.
Det er en meget stor forstærkning og der var jeg medvirkende til at skrive under, men politisk blev det besluttet, at man ikke skal fange nogen rensdyr og derfor har jeg ikke været medvirkende til at skrive under, fordi jeg mener at når man tænker på rensdyrenes antal, så er det overhovedet ikke kun på 8.000.
Otto Steenholdt, Atassut:
Jeg vil ellers meget gerne kommentere en del som ikke har været med i åbningstalen, men som har været nævnt, bl.a. omkring huslejebetaling og børnetilskud. Jeg er ellers meget tilbøjelig til at sige noget omkring dette.
I forholdet indenfor Sundhedsvæsenet, så mangler der stadigvæk debat omkring tandlægeområdet. Da folketingsdelegationen var her, så mødtes vi med landsstyremedlemmet og jeg nævnte hvorfor tandlægebetjeningen var for dårlig blot her i Nuuk.
Svaret var: hvorfor skal Nuuk borgerne have en bedre service end dem der bor i Kullorssuaq. De får kun tandlægebesøg een gang årligt, og det er meget dårlige forhold Kullorssuaq-borgerne har og det kan jeg overhovedet ikke acceptere. Vi skal heller ikke undskylde med at vi er grønlændere.
Jonathan Motzfeldt nævnte, at det ikke længere er undskyldning nok med hensyn til forhandlinger omkring EF.
Det er hårdt, at landsstyreformanden vil tage til EF for at snakke med de store landes regeringer, for I store lande I skal ikke gøre sådan over for et lille land, det er vist en undskyldning for, at man er grønlænder, og så nu da økonomien er nået til et vendepunkt, hvor det kun kan gå fremad, men der er jo også mange hvis'er og mange men'er, så uanset hvem der siger det, så siger man, at man kører ud fra verdensmarkedspriserne, at fiskerne ikke skal klage, at det er den og dens skyld, hvis I er optimistiske har vores omverden fremgang i økonomien, Rusland er kommet i uføre, og vi ved heller ikke hvordan resultaterne vil være m.h.t. vores forhandlinger med EF, og hvis vi sammensætter disse, så kan vi nok se og håbe, at vores økonomi vil komme til at gå fremad engang, og i og med at man siger dette med så stor optimisme, så må vi håbe at omverdenens forhold ikke influrerer på vores forhold, men det har det allerede gjort, og hvis forholdene i omverdenen ikke forbedres, så kan vores økonomi ikke køre videre, fordi fiskeren har allerede set, at fiskens værdi er faldende.
Jeg venter på, at skatterne, el- og telefontaksterne vil falde, jeg håber, det vil blive indfriet, men det regner jeg overhovedet ikke med, med de forhold der er gældende i omverdenen, såfremt disse forhold ikke er rettet op, så kan man ikke rette op her.
Landsstyreformandens udtalelser omkring bygderne det husker vi meget godt, de skal have badefaciliteter, telefoner o.s.v. men man kom overhovedet ikke ind på bygdernes økonomi, man kan ikke udnytte disse, hvis man ikke har nogen økonomi.
Jeg tænker også på de handicappede, der ikke engang kan komme ind i bankerne, fordi bygningerne er uhensigtsmæssige.
Hvorfor laver man hele tiden fradrag i ældrepensionen?
Hvorfor er realkreditterne så tilbageholdende med at komme ind i Grønland igen?
Jeg kan godt låne, men likviditeten er væk, det er det, der influrerer på forholdene i omverdenen, fordi man er tilbageholdende med at låne ud.
For ikke at gentage mine bemærkninger, vil jeg kun sige, at du har helt ret, der sker meget nyt under himlen, både Inuit Ataqatigiit og Siumut kommer i en debat om prioritering, de vil lave aktieselskaber, vi er blevet ændret så meget, at man overhovedet ikke nævner marxistiske, leninistiske linier længere, for hvis vi nu nævnte det, så ville vi nok få de samme forhold, som er gældende i Rusland.
Vores forordningsmæssige drift vil være hovedstjernen i vores fremtidige økonomi, og vores økonomi vil ikke komme op, hvis forholdet ikke retter sig.
Aqqaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit:
Jeg kommer ind for at komme med nogle anderledes bemærkninger hertil. Vi ved også, hvem han plejer at sigte til, når han siger dette, men jeg mener, at vi i alle disse år har set, at det kun er Otto Steenholdt, der har sagt marxisme og lininisme.
Jeg ved ikke, hvad han har opnået ved dette, jeg mener, at han ikke vurderer omverdenens forhold, med de meget lette forhold, han nævnte. Jeg føler også, at når der blev valgt fra Landsstyret til at arbejde for en meget stor koncern, der vil jeg lige fremkomme med mine meninger.
Jeg mener helt, at i og med at de meget store forandringer der er sket, så er det meget vigtigt, at man er politisk årvågen, især i Royal Greenlands og KNIs omstrukturering, derfor tager Landsstyret ikke politikernes indblanding som nogen kritik, så vil de hellere have, at man kommer med en redegørelse om KNI og Royal Greenland, og derfor har vi også sagt, at det er et velvalgt tidspunkt, til at vi kan blive vurderet, ikke kun til det daglige, men når man tænker på, det er min mening, at politikerne kan og bør blande sig, for uanset hvor små beslutninger der bliver taget, har de en meget stor effekt for samfundet.
Aktieselskabsdannelse det er ikke det samme, som at lave et privat, det er et nyt styreinstrument af de offentlig ejede.
KNI-Holding sidder som ejer af KNI-Service og KNI-Detail, man har placeret KNI-Holding der, for at styre dette, og resten er placeret et andet sted, derfor mener jeg, at den meget store indflydelse, man har, som både Landstinget og Landsstyret lægger vægt på, at man også lægger vægt på disse.
Derfor vil jeg være evig taknemmelig, såfremt der kommer nogle henvendelser fra politikerne omkring omlægningerne af KNI, fordi jeg lægger vægt på, at uanset om man kommer med kritik eller noget andet eller påtale, så lægger jeg vægt på, at man besvarer disse høfligt, fordi jeg finder det som en forpligtelse, at jeg blev valgt til den fra Landsstyret.
Landsstyreformanden:
Det er således blandt politikerne, at nogen vil tænde lys, og nogen vil belyse, når nogen tænder lyset, derfor bør man også følge med i de forhold, der er gældende i Grønland.
De økonomiske forhold, der er gældende i Grønland, de er ikke meget dårlige, vores økonomiske styring er så god, at vi har over en halv mia., som kan bruges til anlæg, og derfor har man foreslået, at man kan lave bygning af landingsbaner.
Man skal heller ikke sige noget negativt hele tiden over for samfundet ved at sige måske, måske. Det er ligesom om Otto Steenholdt ønsker, at vi skal udtale os sådan, men vi mener, at der er behov for en forsigtig optimisme som allerede nævnt, og jeg vil ikke undskylde mig med, at jeg er grønlænder, og heller ikke undskylde mig med at jeg er grønlænder over for EF.
De vanskeligheder som EF har og EF-borgernes vanskeligheder, de siger, at de har overhovedet ikke nogen indflydelse, der er 30 mio. arbejdsløse i EF, selvom de
er kapitalister, og denne udtalelse som han kommer med omkring EF, den bør man ikke tage som et forsvar for EF.
Med hensyn til billiggørelse, så er en del af dem allerede realiseret.
Telefontakster: Telefonering både til Danmark og Færøerne, her falder taksterne hvert eneste år, de vil også blive endnu billigere pr. 1. januar.
I næste uge vil vi fremkomme med hvor meget billigere, det bliver fra og med 1. januar, priserne på transport er faldet, og priserne på madvarer, de er også faldet med 2,44 %, det kan også ses af Grønlands Statistik.
Uanset hvordan man siger det, er det meget værre, at man kommer med noget negativt, end at man kommer med nogen forsigtig optimisme.
Man vil gerne bibeholde eltaksterne.
Huslejepriserne. Dem der følger med i forholdene i Grønland, kender disse. Med hensyn til boligbørnetilskud vil der komme nogle forslag. Det er kun radioavisen, der fremkommer med det, det er radioavisens ansvar.
Vore intentioner i Landsstyret er, at der m.h.t. børneboligtilskud laves en undersøgelse om, hvordan disse bedre kan udnyttes, og dette vil ske i et udvalg sammen med landstingsmedlemmerne.
Med hensyn til andre indlæg, der vil jeg undskylde over for Inuit Ataqatigiits og Siumuts ordførere, at jeg ikke kommenterede deres indlæg, men der var overhovedet ikke nogle problemer med disse, der er blot enighed, derfor har jeg ikke kommenteret dem.
Jeg takker for indlæggene og regeringspartierne nævnte også en stor enighed. Til Siumuts ordførers indlæg vil jeg sige, at indskud til aktieselskaberne de kunne gøres fradragsberettigede, og det skal undersøges.
Denne undersøgelse vil vi selvfølgelig påtage os, dette vil ske i Landsstyrets regi, både i Skattedirektoratet og Landsstyresekretariatet om hvordan disse kan blive realiseret, og jeg er fuldstændig enig i, at hvis vi
kan lave det økonomisk forsvarligt, kan vi allerede skabe optimisme til at finansiere her i landet.
Med hensyn til vandkraftværker, at man viderebygger vandkraftværker. Der er godt nok ikke nogen konkrete planer, men undersøgelserne viste, man kan gå videre i Qollortorsuaq i Sydgrønland for at kunne forsyne både Qaqortoq og Narsaq med el, og i Sisimiut og i Diskobugten er der også mulighed for oprettelse af et vandkraftværk, og selvfølgelig også i Ammassalik, derfor vil man pågå med nøjere undersøgelser i den kommende tid.
Med hensyn til hjemmestyreejede selskaber, så kan hvem som helst udtale sig, også politisk, og det samme er tilfældet over for Landstinget med hensyn til Royal Greenland og KNI selskab A/S og hvis Landstinget siger ja til at oprette A/S, da vil jeg udtale, at vores interesse skal ikke tages som en indblanding, at I skal lede jeres koncern meget godt.
Vi ved hvordan bestyrelsens og direktionens ansvar er. Vores indblanding på vegne af samfundet, det er ikke noget, man skal tage som et kritikpunkt, derfor er jeg fuldstændig enig med Aqqaluk Lynge i at hjemmestyreejede virksomheders medarbejdere, de har pligt til kun at besvare høflige henvendelser.
Jeg vil anmode medlemmerne i bestyrelserne eller de administrerende direktører om, at de skal svare overfor kommunalbestyrelsernes, eller landstingsmedlemmernes eller landsstyremedlemmernes henvendelser, det er bestyrelserne eller de administrerende direktører der bør kommer med besvarelse i stedet for de enkelte medarbejdere.
Med henyn til, at der kommer flere klager til Sundhedsvæsenet, det er også korrekt, der har været hård kritik, men uanset disse så er der håndgribelige forbedringer, jeg mener også, at i og med vi har overtaget dem fra staten, så er man mere årvågen for den service, der ydes, man er taknemmelig i og med at dette samfund bliver mere og mere civiliseret, så er der også flere, der vil klage. Deri kan man også måle, hvor store fremskridt, man har haft.
Nu vil jeg ikke have en optimisme, men vil gerne have en forsigtig optimisme, at man blot opretter 500 arbejdspladser, jeg er enig politisk med Atassuts ordfører, men jeg er ikke enig i, at man bremser forundersøgelser af de mineralske råstoffer, fordi man har et incitament og en forpligtelse til at skaffe endnu flere arbejdspladser.
Selvfølgelig kan omdannelsen til aktieselskaber give anledning til problemer i samfundet, men lad mig gøre opmærksom på, at hvis vi ikke havde lavet Royal Greenland om til et aktieselskab, og hvis det havde kørt, som det har gjorde i 1988, så ville det have betydet et meget stort tab som Landskassen skulle dække. Dette på grund af at rejepriserne i dag er faldet, og hvor man ikke har nogen torsk at sælge af samt at valutakurserne er faldet.
Landskassen ville efter min egen personlige vurdering skulle dække et tab på omkring 800 mio. kr. Penge som skatteborgerne skulle betale, som har 800 lejligheders værdi, som har 100 arbejdspladsers værdi, derfor - når man kritiserer dannelsen af aktieselskaber, så skal man også vurdere hvor store lettelser, det har været over
for skatteborgerne, og med hensyn til eet eksempel, som er fremkommet af forholdet, er i Alluitsup Paa, det er meget forundrende.
Man har lavet 75 nye arbejdspladser i og med, at man kom til at producere fantailsrejer der. Det er nok første gang i Alluitsup Paas historie, at man kan lave flerskifts arbejdspladser der.
Allersidst så vil jeg lige udtale igen, at det giver kræfter for Landsstyret at der er enighed i Lands-
tinget, når man bortser fra marxisme og leninisme. Men lad mig sige, at jeg stadig respekterer marxisme og leninisme, men jeg har aldrig sagt, at man skal følge disse, jeg kigger på Lenins billede hver eneste dag, og med hensyn til marxisme og leninisme, kan jeg forklare nærmere en anden dag, hvis det har interesse.
Otto Steenholdt, Atassut:
Landsstyreformanden siger, at jeg kommer med alt for stor kritik, det er som om, at hvis man kommer med kritik, at han så modsvarer dette meget hårdt, det må stoppes. Hvis man efterlyser samarbejde og tillid, og man får kritik, så må man altså modtage kritik i stedet for blot at svare meget hårdt på det.
For et år siden, da vores finansudvalgsformand og jeg kritiserede den meget dårlige økonomiske styring, nævnte landsstyremedlemmet for Økonomi og landsstyreformanden først på 5. side, at eet af elementerne i økonomien er, at vi nu har skabt økonomisk spillerum. Det er sådanne ting, som borgerne siger, at Atassut har udtalt for eks. omkring bygderne, sådan nogle udsagn skal de ikke tro på, når man hører sådan noget, så kan man overhovedet ikke have tillid til Landsstyret.
Jeg håber, at det som jeg har citeret, det vil man sige, når Landsstyret fremkommer med noget korrekt, og så kan man også sige, han kommer først med et svar, efter der er gået 1 år med et andet svar.
Det er korrekt at telefontaksterne falder, men hvorfor nævner han overhovedet ikke huslejerne. Atassut nævnte, at man skal stile imod, at det skal være de allerhøjeste eller allerlaveste huslejer, hvorfor er der så mange, der sættes ud af deres boliger?
Det er fordi, de ikke har noget indtægtsgrundlag, det er fordi huslejerne er alt for høje, det er det, som Atassut påpeger.
Og med hensyn til børneboligtilskuddet, det har jeg allerede sagt, det er også allerede hørt, men Lars Emil nævnte, at det er på baggrund af en bedre udnyttelse af børneboligtilskud, det er ikke radioavisens skyld, men det er blot Lars Emil, som ikke kan udtale dem i stedet for at pakke dem ind.
Ja, ja, det er korrekt at Inuit Ataqatigiit og Siumut er så enige, at man ikke kan sige noget, det er nok landsstyreformanden, der har udtalt det. Det vidste vi jo også allerede, men lad mig lige komme til noget helt andet.
Jeg vil lige sige til turismen. at turisterne som kommer her, de var meget forbavsede over, at madvarer og drikkevarer var så dyre også på hotellerne.
Vi efterlyser selvfølgelig 35.000 turister, men når prisens leje er så højt, så kan man ikke have intentioner om, at de kan komme, selv rige personer vil betakke sig for at komme herop.
Vi skal nok ikke regne med at disse vil komme, så længe priserne ikke er ændrede. Når hotellernes økonomiske problemer er så store, så er det ikke på sin plads, at man bruger højskoler og andet til indkvartering. Man skal give de private en chance, fordi det er dem udefra, der gerne skal have gavn af dem.
Med hensyn til brændstof og olie, det er noget, der er blevet talt om.
At forundersøgelserne af de mineralske råstoffer blot vil være en omkostning, det er på baggrund deraf, at det ikke skal være således, at når forholdene forbedres i omverdenen, så kan man få åbnet op for råstofudvinding.
Jonathan Motzfeldt, ordfører for Siumut:
Med hensyn til turisme, bruger man højskolerne til turisterne, det skal jeg lige kommentere overfor Otto Steenholdt.
At vores naboland Island, der har 150.000 turister årligt, og dermed meget store indtægter til landet, de åbner deres skoler, kollegier og alt muligt til brug for turisterne, og dermed får de også mange turister, og vi har heller ikke hoteller nok til at modtage så mange, så derfor kan man også på denne måde bruge både kollegierne og skolerne især omkring foredrag til turisterne. Det finder jeg overhovedet ikke noget mærkeligt i.
Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Det som Otto Steenholdt til stadighed efterlyste og fremkom med spørgsmål til, der mener jeg, at det er på sin plads - her fra talerstolen - at i stedet for at sætte spørgsmålstegn ved forskellige ting bl.a. hvorfor hotelpriserne er så høje, også fordi turisterne har spurgt, og når Otto er placeret som ansvarlig, så kan han sige til turisterne, at i og med er medlem af Landstinget og med i et lovgivende organ, og han selv har været med til at godkende Finansloven, så må han blot erkende, at således er priserne.
Derfor mener jeg at Otto er en person som fremkommer med spørgsmål, og at Landsstyret må fremkomme med noget realistisk, og som giver optimisme.
Der mener vi at regeringspartierne, giver grundlag for at man kan vende økonomien til det bedre. Det er korrekt, at økonomien i de senere år er gået den anden vej. Det er også korrekt at vores økonomi har stabiliseret sig. Derfor har et ansvarligt Landsting gjort noget, man har omstruktureret KNI samt fragttrafikken, således at man har formindsket omkostningerne. Der er nu grund til at tro, der vil opstå en optimisme. Derfor vil jeg også have at man får tid til at erindre, at han selv har været med til at beslutte disse ting.
Otto Steenholdt, Atassut:
For en kort bemærkning, at det er tredje gang at jeg taler her. Johan Lund Olsen, der vil jeg udtale, at dengang vi debatterede turisme, udtalte jeg: At når priserne er så høje, så vil end ikke rige turister komme hertil.
Gad vide hvor mange år der er gået, siden vi debatterede. Det er korrekt, at hvis Landsstyret ikke har holdt mine bemærkninger dengang, jeg gentager, hvis I ikke kan klare dette så udtalte vi, at vi vil give støtte fra Atassut.
Sådan en solidarisk udtalelse - og hvis dette ikke har hold - og hvis Aqqaluk siger, at det blot er en plade der kører i samme rille så bliver han nødt til at gentage det som man har optaget. Det behøver ikke være således, at det er noget man skal bruge som skænderier over for os, i stedet for at tage det som konstruktiv kritik.
Landsstyreformanden:
Jeg beklager, at en så stor enighed kan ødelægges af et enkelt landstingsmedlem. Det er som om, at han ikke kan beherske sig.
Hans væremåde herfra talerstolen, jeg har forstået at han ikke taler på vegne af Atassut, der er en anden ordfører fra Atassut - derfor er kan man nok sige, at det er Otto Steenholdts kutyme, at han taler sådan.
Jeg vil blot sige, at et politisk arbejde ikke alene er at tale fra talerstolen. Vi må samarbejde, vi må søge samarbejdspartnere, når vi ikke kan løse opgaver alene.
Der var også udsagn om optimisme, der er ikke sket større forbedring, men vores ønske om at samarbejde har vi udtalt fra Landsstyrets side. Derfor mener jeg ikke, at vi skal ødelægge optimismen med skænderier. Jeg er glad for, at samtlige partier har udtrykt ønske om et samarbejde, fordi vi har behov for samarbejde til det meget væsentlige arbejde ved efterårssamlingen.
Knud Sørensen, Atassut:
For en meget kort bemærkning, der vil jeg lige udtale, også fordi man påpegede at Otto Steenholdt som en "spørgejørgen" - at politikernes stærkeste redskab er, at spørge hvorfor det er sådan. Hvorfor er det og det sådan.
Det er et af det vigtigste redskaber, som en politiker har, når han ikke har forstået noget. Han efterlyser hvorfor det er sådan. Påtale er ikke på sin plads.
Hvis hans adfærd på talerstolen giver anledning til kritik, så er det landstingsformanden som skal påltale og han kritiserer heller ikke Otto, fordi han nok ikke mente at Otto Steenholdt har udtalt sig noget dårligt.
Mødeleder:
Hermed er debatten af landsstyreformandens åbningstale slut for i dag. Hermed er også dagens møde slut. Vi har 4 dagsordenspunkter til på mandag den 4. oktober 1993. Pkt. 2 er redegørelser for dagsordenen. Pkt. 14. forslag til landstingsfinanslov 1994. Punkterne 36 og 35 som omdannelse af Tele. Og endelig forslag til landstingsforordning om selskabsdannelse og landstingsforordning.
Punktet sluttet.