Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Forespørgsel vedr. selvstændig repræsentation i forskellige fiskeriorganisationer

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Fredag den 21. oktober 1994 kl. 15.05

 

Fredagsforespørgsel.

 

Forespørgsel vedr. selvstændig repræsentation i for­skellige fiskeriorga­nisationer.

(Hans Pavia Egede, Akulliit Partiiat)

 

 

 

Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen

 

Hans Pavia. Egede, Akulliit Partiiat:

Jeg fremsætter hermed følgende spørgsmål til Lands­styret.

 

Anser Landsstyret det for muligt, at Grønland kan opnå selvstændig repræsentation i diverse fiskeri og for­valtningsforA så som NAFO, og det er North West At­lantic Fisheris Organisa­tion, og er man fra lands­styrets side i givet fald indstillet på at arbejde for at fremme en sådan selvstændig repræsentation, således at Landsstyret kan arbejde mod en mere selvstændig repræ­sentation, og om Landsstyret eri sindet om at arbejde for en selv­stændigt medlemskab.  Jeg vil hermed komme med begrundel­sen.

 

Repræsentanter fra Grønlands Hjemmestyre deltager regelmæssigt i møderne i blandt andet den nævnte orga­ni­sa­tion.  Deltagelse finder sted inden for rammerne af en dansk delegation, der møder på vegne af Grønland og Færøerne.  Delegatio­nen har ligeledes regelmæssig delta­gelse af en repræsentant for det danske udenrigs­mini­sterium.  Det har såvel før som under og efter disse møder objektivt kunnet konstateres, at Grønland ikke er i stand til effektivt af varetage landets interesser på flere vitale områder, idet disse åbent­bart strider mod færøske interesser.  Således som beslutningsproceserne finder sted i blandt andet NAFO er resultatet, at Grønlandske synspunkter ikke får nogen vægt i den egentlige af­gørelse. 

 

Hans Iversen, landsstyremedlem for fiskeri, fangst og landbrug:

Udgangspunktet i internationale fora er, at hvert Land har én stemme.  Dette gælder uanset hvor mange modsat­ret­tet meninger der er i landet.  Dette ud­gangspunkt fører til at kongeriget Danmark, det vil sige rigfæl­lesskabet, har én stemme i f.eks. FN´s generalforsam­ling og FN´s konferencer om fiskeriforhold.  Forhand­linger føres på normalvis af udenrigsministeriet efter drøftelse med Færøerne og Grønland.  

 

Nævnte udgangspunkt er fraviget i internationale fora, hvor Danmarks medlemskab af EU medfører, at EU taler med én stemme som også omfatter Danmark.  Det gælder f.eks. fiskeri, hvor EU har kompetence på Danmarks vegne i de nordat­lantiske fiskeriorganisationer, NAFO og i NASCO.  Da EU jo ikke kan tale på vegne af Færøer­ne og Grønland, har disse organisationer accepteret, at resten af rigsfælles­skabet, dvs. Grønland og Færøerne, er repræsenteret som et land, men kun med én stemme, idet Færøerne og Grønland jo ikke er selv­stændige lande.

 

Ordførerskaberne i de tre organisationer er aftalt mellem udenrigs­ministeriet og de to andre lande, dvs Grønland og Færøerne.  At arbejde for en selvstændig grønlandsk repræsentation i NAFO, NEAFC og NASCO, vil være det samme som at arbejde for at ændre Grøn­lands status indenfor rigsfællesskabet.  Det er Landsstyret ikke indstillet på.  Når det er sagt, vil jeg tilføje, at erfaringen har vist, at Grønland og Færøerne i langt de fleste tilfælde har sammenfaldene interesser i NAFO, NEAFC og NASCO, eller at vore interesser ihvertfald ikke strider mod hinanden.  Når vi undtagelsesvis har mod­stridenden interesser som under de nylige NAFO-møde, må Grønland og Færøerne finde frem til et kompromis.  Det plejer vi også at gøre, og NAFO´s vedtagelse var i overensstemmelse med dette kompromis.  De Grønlandske interesser blev fuldt så langt, at NAFO ikke åbnede for nye områder for rejefiskeri.

 

Hans Pavia Egede, Akulliit Partiiat:

Landsstyrets svar med hensyn til essensen af mit fore­spørgsel, det om Landsstyret vil arbejde for at fremme en selvstændig repræsentation i NAFO, ærgrer mig.  Det er korrekt, at der kan være nogle tvistig­heder i sjæld­nere tilfælde i NAFO-møderne, men det plejer man at diskuterer om.  Tvistighederne kan have så stor ind­flydelse på vort land, et spørgsmål kan være så om­fattende for de to lande dvs. Grønland og Færøerne, at de økonomiske konse­kvenser kan være meget store for Grønland og Færøerne ifølge min vurdering. 

 

I min forespørgsel, kom jeg ikke ind på FN regi eller Danmarks medlemsskab af EU, som betyder, at Danmark også hører meget på hvad EU vil sige i spørgsmål der relatere Grønland.  Som et eksempel på en anden situa­tion vil jeg nævne, at vort land, selv om det ikke er et selvstændigt land eller stat, så har det en selv­stændige repræsenta­tion i Nordisk Råd.  Jeg mener at man kan efterligne sådan en ordning. 

 

Min forespørgsel vil ikke blot stoppe her.  Jeg vil i fremtiden, ikke som en fredags­forspørgsel, arbejde for at den vil blive gjort til genstand for en omfattende debat i Landstinget. 

 

Mødeleder:

Således er vi igennem vores dagsorden for i dag.  I morgen, lørdag, skal Landstinget afholde møde, hvor vi har fem dagsordens punkter.  Punkt 9, Hjemmestyrets anmodning til rigsmyndighederne om ajourføring af den Grønlands­ke erhverslovgivning, det er Lands­styreforman­den der skal fremlægge dette.  Punkt 40, redegørelse om fangererhvervet, hvor man har fremsat et forslag fra Josef Motzfeldt og hvor Landsstyremedlemmet for Fi­skeri, Fangst og Landbrug kommer med en fore­læggelse.  Punkt 5, redegørelse vedrørende vestenordens parlamen­tariske arbejdsråd.  Punkt 34,  for­slag til landstings­forordning om hjælp til vidtgående handicappede, det er en genoptagelse af andenbehand­lingen, og endelig punkt 61, betænkning afgivet af Socialudvalget.

 

Forinden mødet afbrydes skal jeg udtale at lige før mødet blev færdigt udtrykte IA ønske om, at mødet, som ellers skulle starte kl. 10.00 i morgen, bliver udsat til kl. 13.00.

 

Det er også blevet ønsket at Kalaallit Nunaata Radioa udsender samtlige møder er også blevet meddelt til alle også til Kalaallit Nunaata Radioa, så må vi også udtale at mødet først starter kl.  13.00 i morgen, men vil sige at Landstinget arbejder indtil man er igennem alle dagsordens punkter og således er vi gennem vores møde for i dag.

 

Punktet sluttet.