Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Onsdagsforspørgsel

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Onsdag den 30. september 1998

 

Onsdagsforspørgsel

 

Finn Karlsen, Atassut

 

Jeg har ellers fremsat et forslag til dagsordenen, men den har man anmodet om at fremlægge som en onsdagssforespørgsel, hvilket jeg har accepteret.

 

Derfor vil jeg ikke læse mit forslag op, men vil så fremlægge det som et spørgsmål. Efter de sidste valg til Landstinget har jeg fremsat et forslag, at man nedsatte et udvalg, det skal arbejde for forbedring af børn og unges vilkår.

 


Dengang man behandlede mit forslag enedes man om, at det skal henvises til behandling i Socialreformkommissionen som en del af socialkommissionens arbejde. Socialreformkommissionen fremlagde sin betænkning i 1997, og man vedtog denne samme år, hvor man også samtidig går ind for, at der bliver nedsat et udvalg, og hvor man også samtidig går ind for, at der bliver nedsat et udvalg vedrørende børn og unge, så jeg vil gerne høre, hvornår man vil gøre denne anbefaling til en realitet, og jeg vil anmode om, at det sker snarest, fordi børn og unge i dag lever under meget dårlige kår. Det er tvingende nødvendigt formaliserede og ordnede forhold hvad fritidsaktiviteter angår.

 

Andreas Andreassen, Landstingets formand

 

Og nu kommer landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Offentlige Arbejder med et svar til forespørgslen

.

Michael M. Petersen, landsstyremedlem for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Offentlige Arbejder

 

Landstingsmedlem Finn Karlsen har stille forslag om nedsættelse af et udvalg, der skal arbejde på at forbedre børn og unges vilkår i dagens Grønland.

 

Der henvises bl.a  til at der i 1995blev stillet forslag om det samme og at det blev henvist til behandling under Socialreformkommissionen. Forslaget er af landstingets formandskab henvist til en onsdagsforespørgsel. Socialreformkommissionen har til børn og unge-området arbejdet med følgende punkter, som man stillede anbefaling til: Forebyggende arbejde, børns rettigheder, familiepleje, døgninstitutioner for børn og unge samt tilsyn med børn og unge.

 

De meget konkrete anbefalinger, der blev stillet inden for det forebyggende arbejde, er allerede igangsat. Alle kommuner tilbydes løntilskud til fastsættelse af en forebyggelseskonsulent og disse opkvalificeres løbende gennem kurser gennem Paarisa..

 

Det er fra Landsstyrets side blevet prioriteret kraftigt, at der arbejdes forebyggende. Der er desuden lovfæstet krav om, at der er tværfagligt samarbejde indenfor børn og ungeområdet. Det er blevet anbefalet, at der skal uddannes og ansættes en familierådgiver i hver kommune, og at der gennemføres forældreuddannelse i hver kommune. Der er på dette tidspunkt ingen familierådgiver-uddannelse, men der er stor opbakning og støtte til de rådgivere, der gerne vil tage en efteruddannelse i Danmark. Imidlertid skal der satses mere på videre- og efteruddannelse samt supervision af de eksisterende sagsbehandlere, så de bliver bedre rustet til at varetage området.

 


I forhold til barnets rettigheder er det netop påpeget, at det bedst sikres ved, at der sker en opkvalificering af de sociale arbejdere i kommunerne inden for området. Det er Landsstyret meget enig i er ønskeligt. Landsstyret vil meget gerne i dialog med kommunerne om opprioritering af området i de kommunale forvaltninger, så der skabes muligheder for at efter- og videreuddanne sagsbehandlerne.

 

Det er et tungt område at arbejde med, hvorfor der til stadighed være supervision af sagsbehandlerne . Det er nævnt overfor kommunerne, at det er ønskeligt, at der skabes et samarbejde imellem dagsbehandlere, døgninstitutioner, regionalkontorer og forebyggelseskonsulenterne. I arbejdet med området i det daglige. Døgninstitutioner, regionalkontorer og forebyggelseskonsulenterne arbejder med området i det daglige. Her skal der naturligvis ske en omlægning og ressourcetilførsel fra centralt hold for at kunne leve op til ønsket.

 

Døgnpasningsområdet som både omfatter plejefamiler og døgninstitutioner er ved at blive taget op med henblik op en mere langsigtet planlægning. Det er et stort problem, at der ikke er et tilstrækkeligt antal døgnpladser til behovet. Desværre må man konstatere, at børn og unge, der har brug for døgnpasning, har så massive omsorgssvigtproblemer, at det er svært for institutionerne at følge med behandlingsbehovet. Der er til området tilført en psykolog. Erfaringerne indtil nu har været meget positive både i behandlingsarbejdet og i forhold til personalet på institutionerne. Det er samtidig et led i udvikling af døgnområdet, at plejefamilier kan få uddannelse og viden hos institutionerne. Hvor der ingen institutioner er, kunne man forestille sig, at regionalkontorerne. Hvor der ingen institutioner er, kunne man forestille sig, at regionalkontorerne i samarbejde med kommunerne kunne varetage denne opgave. En måde at løfte denne opgave på er også, at der ansættes socialrådgivere på døgninstitutionerne.

 

Direktoratet for Sundhed og Forskning, Paarisa, har netop har netop afholdt en temadag den 8. september 1998 med emnet: Har Grønland brug for et børneråd, børneombudsmand. Som følge deraf har Landsstyret nedsat en tværsektoriel og tværfaglig arbejdsgruppe, der skal fremkomme med en indstilling om oprettelse af en børneombudsmand. Dette ønske skal ses som et udtryk for, at Landsstyret ønsker mere fokus op børn og unge området.

 

Det er ønskeligt og nødvendigt at der sker en generel revision af børn og unge-området, og Landsstyret afventer derfor med interesse, at arbejdsgruppen aflægger rapport om oprettelse af børneråd eller børneombudsmand.

 


På fritidsområdet skal de anbefalinger, som Landstinget har tiltrådt danne grundlag for revision af lovgrundlaget. Anbefalingerne tager desuden udgangspunkt i, at kommunerne får mulighed for at arbejde mere fagligt. Dette kan sikre en bedre koordination mellem det sociale område og fritidsområdet, hvilket kunne gavne indsatsen på børne - og ungdomsområdet. Sådan har Landsstyret besvaret forespørgslen, og samtidig skal jeg også orientere om, at Landsstyrets initiativer har igangsat et tæt samarbejde med andre direktorater, KIIP og Sundhedsdirektoratet og Socialdirektoratet. Tak.

 

Andreas Andreassen, Landstingets formand

 

Jeg skal anmode om, at man respekterer taletiderne, også fra landsstyremedlemmernes side, og forespørgeren har ønsket ordet for en kort bemærkning.

 

Finn Karlsens, Atassut

 

Først vil jeg gerne sige tak for mit spørgsmål, men jeg kan oplyse, at jeg ikke rigtig kan få en stor del af besvarelsen til at hænge sammen med min forespørgsel.

 

Min hensigt har været, at vi etablerer et udvalg, der også kan optage børn og unge som medlemmer, således at man bedre kan samarbejde om de forhold, der er gældende for børn og unge. Men afslutningsvis skal jeg oplyse, at Paarisa´s initiativ om undersøgelserne om mulighederne for at etablere et børneråd eller len børneombudsmand, det vil jeg afvente med spænding. Tak.