Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Onsdagsforspørgsler 1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Onsdag den 28. Maj 1997.

 

Onsdagsforespørgsler.

 

Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingets Formand.

 

 

 

Forespørgsel nr. 1:

 

Så går vi videre til Onsdagsforespørgsler. Det er Landstingsmedlem Finn Karlsen der forespørger vedrørende anlæg og vedligeholdelse af veje i fåreholderdistrikterne. 

 

 

Finn Karlsen, Atassut:

 

Ja jeg har som sagt fremsendt 2 spørgsmål, hvor det ene drejer sig om veje i fåreholderdistrik­terne. Jeg ved at der i en af fåreholderkommunerne er der et vejnet på ca. 80 km, hvilket har medført store vanskeligheder for kommunerne, at bevilge tilstrækkelige midler til vejvedlige­holdelse.

 

Og dette har til følge, at vejenes tilstand bliver ringere og ringere, og som igen medfører nedslidning af dyrt indkøbte maskiner. Og jeg vil derfor stille et spørgsmål om, hvor langt man er nået med undersøgelserne af mulighederne for bevillingen til veje i fåreholderdistrikter.

 

Paviaaraq Heilmann, Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst Og Landbrug,

 

Som svar på hr. landstingsmedlem Finn Karlsens forespørgsel kan jeg indledningsvis bekræfte, at Landsstyret er opmærksom på problematikken omkring anlæg af veje i fåreholderdistriktet, idet en velfungerende infrastruktur er væsentlig for fåreholdererhvervets udvikliing.

 

Landsstyret finder at Hjemmestyret fortsat skal medfinansiere disse veje sammen med kommunerne. I forbindelse med Tillægsbevillinslov for 1997, har Landsstyret fremsat et ændringsforslag til 2. behandlingen, som lægger op til, at der afsættes midler for indeværende år på en særskilt konto.


For at undgå at skulle gå i for mange detaljer omkring problematikken henvises til Landsstyrets ændringsforslag, som er vedlagt som bilag til den skriftlige version af mit svar.

 

Jeg skal endelig bekræfte, at der arbejdes videre på at finde en permanent løsning i løbet af indeværende år. I dette arbejde vil Landsstyret naturligvis også inddrag de berørte kommuner.

 

 

Finn Karlsen, Atassut: 

 

Jeg er meget tilfreds med det svar har fået, og når man tager det i mindre bider af gangen, så er det jo mindre ting det drejer sig om, men samlet kan det jo, men sammen kan det jo gøre det igen.

 

 

.................

Forespørgsel nr. 2:

 

Og nu en forespørger igen, nemlig Finn Karlsen. Og det er en forespørgsel om Katuaq.

 

 

Finn Karlsen, Atassut:

 

Her i foråret åbnede Kulturhuset, der har kostet mange penge at opføre, og som vi allesammen har store forhåbninger til, da den vil komme til at fungere som udgangspunkt for det kulturelle arbejde.

 

Og jeg selv nærede store forhåbninger til den gruppe, der udfra vort kultur og historie opfører skuspil og mest af alle fremviser vort kultur og historie rundt omkring i verden, og her tænker jeg på SILAMIUT, ved Kulturhuset får bedre forhold ar arbejde under.

 

Men jeg har erfaret, at gruppen ved udflytningen fra egen bygning til Kulturhuset har fået forringet deres udfoldelsesmuligheder.

 

Jeg vil derfor stille spørgsmål om, hvilke forhold der er tænkt som tilbud, til den gruppe, der fremviser vort kultur udadtil, efter Kulturhusets ibrugtagning ?


Og hvilke planer er der vedrørende gruppen SILAMIUT i Kulturhuset ?Samt hvordan man har tænkt sig at bruge Kulturhuset for resten af landet og udlandet ?

 

 

Konrad Steenholdt, Landsstyremedlem for Kultur, Uddannelse og Kirke:

 

 Landstingsmedlemmet har forespurgt, hvilke planer der er vedrørende gruppen SILAMIUT i Kulturhuset, samt hvordan man har tænkt sig at bruge Kulturhuset for resten af landet og udlandet.

 

Det har hele tiden været tanken, at teateraktiviteter skulle være en naturlig del af aktiviterne i det planlagte Kulturhus.

 

Da SILAMIUT stadig er den eneste teateraktivitet, der modtager Hjemmestyretilskud via Finansloven, blev der fra februar 1997 stillet et kontorområde i Kulturhuset Katuaq til rådighed for SILAMIUT.

 

Der er i Katuaq også mulighed for adgang til øvelokaler, men disse faciliteter viser sig at være for små, og der generelt er problemer med opbevaringsplads i Katuaq f.eks. til madvarer, så bruger SILAMIUT desuden stadig de tidligere benyttede lokaler i Beboerhuser Illorput i Nuussuaq, som øverum og opbevaringssted. Lokalerne i Illorput kan desuden anvendes til mindre forevisninger, bl.a. benytter Nuussuaq Amatørteater den til opsætning af deres forestillinger.

 

Med hensyn til benyttelse af både øverum, store- og lille sal i Katuaq må dette hele tiden koordineres med de mange andre former for aktiviteter, der også forventes at foregå i et kulturhus.

 

Katuaq er ikke et Teaterhus, det har vi stadigvæk til gode, Katuaq er bygget som et Kulturhus, med mulighed også for teateraktiviteter, og den store scene giver da også helt specielle nye muligheder for teatervirksomhed, både for teatergruppen SILAMIUT og andre teatergrupper både fra ind- og udland.

 


Der har til besvarelsen af denne forespørgsel været rettet en henvendelse til Katuaq=s direktør, som i sin besvarelse har redegjort for forskellige situationer, hvor Katuaq=s aktiviteter, via KNR, har været transmitteret til hele landet, eller aktører fra Katuaq har været sendt videre til andre byer.

 

Vedr. kontakten til udlandet kan man vel sige, at Katuaq har sat Grønland på det kulturelle verdenskort, hvad angår større kulturarrangementer. Og Jeg citerer fra  Jan Kløvstad=s svarnotat:

 

Og citat starter: ADet faktum, at Katuaq nu er åbnet, har ført til en meget stor fremgang i henvendelserne fra udlandet om grønlansk deltagelse i mange sammenhænge, og selvsagt til en mængde gode tilbud om udenlandske besøg i Nuuk og Grønland.

 

Både SILAMIUT, Nordens Institut og d.v.s. .... og Katuaq mærker denne glædelige fremgang, men siden der ikke er tilført nogen ekstra frie kulturmidler vil den øjeblikkelige effekt i gåseøjne Abare@ blive, at publikum i Nuuk får stærkt forbedrede betingelser for at lytte, se og glæde sig over arrangementerne.

 

Endvidere forsørger Katuaq og Nordens Institut at kombinere nogle af disse besøg også til andre byer. En glædelig styrkelse er nu, at det er lettere at få fat i de allerbedste, når vi har et flot Kulturhus, og så har vi tillige muligheder for billigere at sende dem ud til andre byer.

 

Foreløbig har Katuaq=s ledelse p.g.a. den anstrengte økonomi, valgt at prioritere opbygning  af husets aktiviteter i huset. Den næste prioritet vil være altid være t arbejde for hele Grønland, og først derefter bruge evt, frie penge i Katuaq måtte få til udlandet. Arbejdsdelingen mellem Katuaq og Nordens Institut er, at instituttet tager sig mest muligt af de nordiske kontakter og Katuaq koncentrerer sig mest om Grønland, og efterhånden samarbejdet vestover, og her tænker vi på canadierne og anaskanerne. Det gode samarbejde institutionerne imellem sikrer, at hver sag og hvet projekt bliver bedst muligt behandlet.

 

Men der er grund til at understrege, at det tager tid at bygge Katuaq op til den position vi gerne vil have huset skal indtage@, citat slut.

 

Med disse ord håber jeg at have besvaret Hr. Landstingsmedlem Finn Karlsens forespørgsel, og i den forbindelse vil jeg gerne lige tilføje at den 24. maj der har Katuaq været åbnet i 100 dage.

 


I løbet af disse dage har der været musikarrangemneter, teaterforestillinger, foredrag m.m. dem har der været 60 af, og ligesom det har været 16665 besøgende i huset, og derudover har der været 6 udstillinger med malerier m.m., og netop i disse dage, er man netop ved at sætte en udstilling af Hans Lynges malerier igang, ligesom der også har været vist 26 forskellige film med 162 forestillinger, hvor der så har været over 26719 personer, som har set filmene.

 

Ud af disse 26 har der været 10 børneforestillinger, og det har så været over 7000 børn der har set disse børnefilm, og det viser blot, hvor godt benyttet huset har været i løbet af disse 100 dage.

 

 

Finn Karlsen., Atassut:

 

Det er dejlig lige at høre de sidste tal, der erfarer jeg at huset har været godt benyttet, men jeg tror nok, at det er lidt anderledes end det vi havde forestillet os,  idet vi havde regnet med, at det ville blive brugt til mere kulturelle arrangementer.

 

Nu ved vi jo, at der snart skal noget Arktic Winthergames igang, ligesom det også var nærmest var leje, men reelt er noget sport der her i dyrkes, men jeg erfarer det sådan, at det er meget dyrt at leje Katuaq.

 

Men når det nu har været benyttet så godt, så tror jeg nok lige vil vente lidt, og så evt, vende tilbage til sagen igen, når jeg først endeligt har fået afklaret hvor den er jo ret nu, det kan være, at jeg kan foretage en høring engang til om et års tid, men jeg havde regnet med, at den ville blive benyttet noget mere til grønlandske forestillinger m.m.