Dagsordenens punkt 35-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Fredag den 15. oktober 1993
Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen.
Johan Lund Olsen, formand for Landstingets Tekniske Udvalg:
Teknisk Udvalg har på udvalgsmøde den 7. oktober 1993 drøftet dagsordenens punkt 35, forslag til landstingsforordning om selskabsdannelse af Tele Attaveqaatit. Udvalget har således drøftet sammenhængen mellem finansieringen af Teles opgaver og taksterne.
Det blev overfor udvalget oplyst, at den egentlige koncession vil blive fastlagt i en bekendtgørelse og dermed være offentlig tilgængelig. Landsstyret skal således i forbindelse med stiftelsen af Tele som aktieselskab og i den løbende overvågning af Tele tage stilling til overskudsmål, selvfinansieringsevne, takster, udbytteudlodning, optagelse af lån m.m..
Det blev oplyst, at der skelnes mellem to typer af takstnedsættelser. Den ene mulighed for takstnedsættelser sker som følge af den almindelige forøgelse af telekommunikationen.
Den anden mulighed for takstnedsættelser indtræffer på længere sigt, når de næste 3-4 års tunge investeringer er overstået, og ny teknik kan tages i brug.
Udvalget er i den forbindelse orienteret om, at Landsstyret løbende vil vurdere, hvornår det rette tidspunkt for de langsigtende takstnedsættelser indtræffer, hvilket udvalget tager til efterretning.
Der vil derfor blive udarbejdet særlige oversigter over sammenhængen mellem egenfinansiering, lånefinansiering (primært i Landskassen) og Teleselskabets indtjeningspotentiale.
I to tekstanmærkninger til finanslovsforslaget er der taget højde for selskabsdannelsen af Tele. Den ene tekstanmærkning giver Landsstyret bemyndigelse til at foretage de nødvendige økonomiske dispositioner til brug for selskabsdannelsen. Den anden tekstanmærkning sikrer Teles tjenestemandsansatte personale samme pensionsbetingelser under aktieselskabet, som de har haft under Hjemmestyret.
Som anført i forelæggelsen og i bemærkningerne til forordningsforslaget er det hensigten, at ikke blot Tele Attaveqaatit A/S, men også Tele Greenland International A/S skal have hjemsted i Grønland.
Hjemtagning af anlægsaktiviteter fra Danmark til Grønland er en igangværende proces, som gennemføres i takt med, at der uddannes hjemmehørende ingeniører og teknikere og i takt med, at der kan sikres blivende arbejdskraft i Grønland. Et enigt udvalg udtaler i denne forbindelse sin tilfredshed med disse initiativer.
Det er vigtigt for udførelsen af de store anlægsopgaver, at Teles ekspertise på driftstedet i Danmark bevares, og at ekspertisen udnyttes fuldt ud. Samtidigt med at anlægsopgaverne bliver gennemført i Grønland, medgår der en mindre og mindre del af årsværkene til anlægsopgaverne i Grønland.
I takt hermed er det hensigten at udnytte en større og større del af årsværkene til systemeksportaktiviteterne. På den måde kan ekspertisen udnyttes helt, vedligeholdes og udvikles.
Med uddybningen af ovennævnte emner, finder et enigt udvalget således, at forslaget til landstingsforordning om selskabsdannelse af Tele Attaveqaatit kan overgå til 3. behandling i den foreliggende form.
Teknisk Udvalg har følgende medlemmer:
Ussarqak Qujaukitsoq og Jonathan Motzfeldt, begge fra Siumut,
Jakob Sivertsen, Atassut,
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia og endelig undertegnede Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit, som er udvalgsformand.
Lars Emil Johansen, landsstyreformand på vegne af landsstyremedlemmet for Offentlige Arbejder og Trafik:
Vedrørende omdannelse af selskabsdannelse af Tele Attaveqaatit har forslaget efter 1. behandlingen været behandlet nøje i Teknisk Udvalg, og der har ikke været ændringsforslag fra udvalget, ej heller ændringsforslag fra Landsstyret. Så Landsstyret indstiller også, at forslaget overgår til 3. behandling i sin foreliggende form.
Kaj Egede, Siumut:
Vedrørende selskabsdannelse af Tele Attaveqaatit og under 1. behandlingen af landstingsforordningen har vi fra Siumut ønsket blandt andet med hensyn til teletakster, at taksterne bliver nedsat hurtigere, og at Tele får muligheder for selvfinansiering, når det overgår til aktieselskab.
Vi har fra betænkningen fra Teknisk Udvalg lagt mærke til, at man har undersøgt dette, og man er også vågen over for dette. Dette er vi tilfredse med, og jeg håber også, at dette vil medføre, at telefontaksterne vil have mulighed for at falde yderligere.
I forbindelse med 3. behandlingen udtaler vi vores godkendelse. Vi vil også udtale, at det kommende selskab vil blive fulgt op fra Siumuts side, og at der bør ske en løbende orientering til Landstinget. Dette regner vi med.
Med disse bemærkninger vil vi fra Siumut ønske det kommende selskab held og lykke i fremtiden.
Mødeleder:
Da der ikke er kommet ændringsforslag, vil jeg derfor bede dem, der går ind for, at forslaget overgår til 3. behandlingen i sin foreliggende form om at rejse sig,
26.
Således overgår forslaget til 3. behandling i sin foreliggende form. Således er vi igennem vores møde for i dag.
Punktet sluttet.