Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Forespørgsel om oprettelse af minihal i Kangaatsiaq

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Fredag den 25. februar 1994 kl 16.35

 

Fredagsforespørgsel.

 

Forespørgsel om oprettelse af minihal i Kangaat­siaq.

(Bjarne Kreutzmann, Akulliit Partiiat).

 

 

 

Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen:

Vi går videre til næste forespørgsel. Den kommer også fra Akulliit Partiiat. Det er forespørgsel om oprettel­se af minihal i Kangaatsiaq. Det er Bjarne Kreutzmann, Akulliit Partiiat.

 

Bjarne Kreutzmann, Akulliit Partiiat:

Den næste forespørgsel vedrører også servicering af Kangaatsiaq by.

 

Det synes at være et rimeligt ønske fra kommunen, idet an­skaffelse af en sådan en minihal vil sætte kædereak­tioner i gang i positiv retning på mange områder, ikke mindst hvad angår:

 

1. Præventivt arbejde og

 

2. Sunde fritidstilbud for ungdommen,

 

det vil være et godt alternativ til bl.a. stof- og spiritusmis­brug og et godt supplement til foreningernes interessegruppers arbejde for ungdommen.

 

I den forbindelse vil jeg gerne vide, hvad Hjemmestyret har tænkt sig i den retning?

 

 

Mødeleder:

Det er Landsstyremedlemmet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, der skal komme med et svar.

 

Marianne Jensen, Landsstyremedlem for Kultur, Uddannel­se, Forskning og Kirke:

Jeg er glad for, at Landstingsmedlemmet rejser denne sag her i salen. I 1992 og 1993 er en lignende fore­spørgsel blevet skriftligt besvaret, men her har både forespørgeren og Lands­styremedlemmet mulighed for en kort dialog.

 

Først må jeg kort gøre rede for forskellene mellem idrætshaller, gymnastiksale og minihaller.

 

Idrætshaller er normalt i en størrelse, så den rummer en håndboldbane med internationale mål. De opføres af kommunerne eller selvejende institutioner. I henhold til fritidsforordningen kan der ydes Landskassetilskud til opførelsen med normalt 75% i tilskud.

 

Gymnastiksale opføres til brug for den obligatoriske idræts­undervis­ning i folkeskolen. De er anlægsmæssigt en ren hjem­mestyreopgave. Udviklingen har imidlertid vist, at gymnastiksale ikke er tilstrækkeligt fleksible til at imødekomme dagens krav både inden for folkesko­len og fritidslivet. Man stoppede derfor opførelse af gym­nastiksale i begyndelsen af firserne og gik over til opførelse af gymnastikhaller, normalt kaldet minihal­ler.

 

Da disse primært opføres til folkeskoleformål er de hjemmestyre­finansierede og drives af den kommunale skoleforvaltning. Tit og ofte deltager dog de lokale idræts- og ungdoms­organisatio­ner ved opførelsen, i at forsyne hallen med særligt inventar.

 

Der er nu opført gymnastikhaller/minihaller i Qaanaaq, Qeqertar­suaq, Kangaamiut, Ilinniarfissuaq i Nuuk, Nuussup Atuarfia i Nuuk og i Alluitsup Paa.

 

De næste steder der står på planen er Kangaatsiaq og Ittoqqorto­ormiit.

 

På baggrund af den stramme udgiftspolitik, har det imidlertid ikke været muligt at indplacere ønskerne inden for den nuværende budgetperiode.

 

Der skal ikke herske tvivl om Landsstyrets interesse for udvidelse af fritidstilbuddene, specielt på steder, hvor der findes mange unge og udbuddene er sparsomme. Men vi må samtidig se på andre områder, hvor der er udbygnings- og renoveringsbehov til ganske almindelig folkeskole­undervisning. Totalt må man opgøre udbyg­nings- og renoveringsbehovet inden for folkeskoleom­rådet til mellem 300 og 500 millioner kroner. Dette er naturlig­vis over en årrække og en fælles finansiering mellem kommunerne og hjemmestyre, men det giver allige­vel en markering af situatio­nen.

 

Landsstyret vil i forbindelse med fremlæggelse af Finansloven for 1995 søge at indarbejde minihaller i Kangaatsiaq og Ittoqqor­toormiit i løbet af budget­over­slagsårene.

 

Bjarne Kreutzmann, Akulliit Partiiat:

Jeg takker meget for besvarelsen. Men jeg har også lagt vægt på, at jeg, med hensyn til de såkaldte minihaller, synes, det er beklageligt, at der ikke synes at være nok, idet det er kendt, at det i bygder og i byer, f.eks. som i Qaanaaq, er meget gavnligt for befolk­ningen at have sådanne minihaller. Det er meget gavn­ligt på det kulturelle område og på andre om­råder også.

 

Med hensyn til Kangaatsiaq, at man har planer om at anlægge en der, men at det endnu ikke har været muligt, så har jeg fået en redegørelse, og jeg takker for, at Kangaatsiaq er den næste, idet der udfra Kangaatsiaq's størrelse synes at være et stort behov.

 

Marianne Jensen, Landsstyremedlem for Kultur, Uddannel­se, Forskning og Kirke:

Med hensyn til Bjarne Kreutzmann's udtalelse, så har han vist nok misforstået mine udtalelser. Jeg vil gøre opmærksom på, at det der er blevet utilsvarende de er gymnastiksale, der har været opført tidligere, og i stedet for bygges der minihaller, som er meget gavn­lige.

 

For at vi ikke skal give falske forhåbninger, skal jeg gøre opmærksom på, at jeg ikke sagde, at Kangaatsi­aq er den næste. Jeg sagde, at der er behov for en sådan både i Kangaatsiaq og Ittoqqortoormiit, men prioriteringen vil blive medtaget i forbindelse med Landstingets forbe­redelse af Finansloven. Man har endnu ikke taget nogen beslutning herom på nuværende tidspunkt.

 

Mødeleder:

Vi går over til næste forespørgsel.

 

Punktet sluttet.