Fortryk

20120913 09:26:45
Fortryk

1. mødedag, mandag den 19. januar 2004, kl. 10:00




Dagsordenens punkt 1.



Mødets åbning.


(Landstingets Formandskab)




Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.




Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.



Mødet er åbnet.



Jeg skal hermed byde alle Landstings- og Landsstyremedlemmer velkommen til denne ekstraordinære samling, januar 2004, der hermed er åbnet.



Landstinget er indkaldt på baggrund af en anmodning fra Landsstyreformanden Hans Enoksen, modtaget om eftermiddagen den 15. december 2003. Indkaldelsen er sket efter Landstingets Forretningsorden, §37 stk. 3. i overensstemmelse med Landsstyreformandens an modning er indkaldelsen sket med henblik på valg af et nyt landsstyremedlem.



Samtlige Landstingsmedlemmer har haft mulighed for at nå frem til mødet i dag. Landsstyremedlem Mikael Petersen, Siumut har lovligt forfald, mens Landstingsmedlem Per Skaaning, Demokraterne er bevilget orlov.



Landstingsmedlem Otto Jeremiassen har skiftet parti fra Atassut til partiet Siumut. Dette blev meddelt Landstingets Bureau den 1. januar 2004.



Det skal meddeles, at den ekstraordinære samling forventes at vare en dag, således at samlingen kan afsluttes i dag.



I dette møde behandles punkterne på dagsordenen vedrørende fritagelse af Mikael Petersen fra hvervet som Landsstyremedlem og valg af et nyt Landsstyremedlem samt valg af medlemmer til udvalg, råd og nævn.



Det foreslås, at taletider i forbindelse med behandlingen af punkt 2 Valg af Landsstyremedlem fastsættes til følgende tidspunkter: Partiordførerne første gang 15 minutter, anden gang 5 minutter. Andre medlemmer første gang 5 minutter, anden gang 5 minutter.



Der synes, at være almindelig tilslutning til dette forslag, hvorfor Landstinget kan overgå til behandling af dagsordenspunkt 2 Valg af nyt Landsstyremedlem.



Og jeg skal hermed give ordet videre til Landsstyreformand Hans Enoksen.





Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.


Tak. Landsstyremedlem Mikael Petersen anmodede den 15. december 2003 om med øjeblikkelig virkning, at udstede af  Landsstyret på grund af spirituskørsel.



Jeg tog Mikael Petersens ansøgning til efterretning og videresendte ansøgningen til Landstingets Formandskab med henblik på en foreløbig godkendelse af ansøgningen.



Jeg har anmodet Landstingets Formandskab om at indkalde Landstinget ekstraordinært for at vi så hurtigt som muligt kan vælge et nyt landsstyremedlem til at varetage de ansvarsområder, som Mikael Petersen hidtil har varetaget.



Siden da har jeg også fungeret som Landsstyremedlem for Boliger, Infrastruktur og Miljø. Det er væsentligt af hensyn til Landsstyreområdet og de væsentligste opgaver, der herunder blandt andet den kommende trafikredegørelse, at der bliver valgt et nye Landsstyremedlem nu.



Det fremgår af §5 stk. 2 i Landstingslov om Landsting og Landsstyre, at Landstinget med et flertal, som udgør over halvdelen af Tingets medlemmer kan vedtage, at et enkelt medlem af Landsstyret skal fritages for resten af valgperioden.



Det fremgår af §5 stk. 3 i loven, at såfremt enkelte medlemmer af Landsstyret fritages for deres hverv, kan Landsstyreformanden indstille valg af nyt medlem for resten af Tingets valgperiode.



På den baggrund anmoder jeg Landstinget om at fritage Mikael Petersen fra hvervet som Landsstyremedlem. Samtidig indstiller jeg, at Landstinget vælger Jens Napaattooq som nyt medlem af Landsstyret.



Jens Napaattooq vil komme til at varetage Landsstyreområdet for Infrastruktur, Boliger og Miljø. Tak.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Jeg skal spørge om der er nogen, der har nogle bemærkninger hertil? Siumut. Ole Dorph, Siumut.



Ole Dorph, ordfører, Siumut.


Ja tak. Jeg skal meddele, at vi fra Siumuts side selvfølgelig – samtlige vil gå ind for, at Jens Napaattooq bliver valgt som Landsstyremedlem.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Og den næste er Kuupik Kleist, Inuit Ataqatigiit.



Kuupik Kleist, ordfører, Inuit Ataqatigiit.


Først så skal jeg meddele, at Inuit Ataqatigiit med hensyn til Landsstyreformandens anmodninger, dem går vi ind for fra Inuit Ataqatigiit og vil også stemme for i afstemningen.



Selvfølgelig med hensyn til denne ekstraordinære samling, den er beklagelig for os alle sammen, men de gældende love kræver og det er så Landstingets pligt, at i forbindelse med servicen over for samfundet, at man for at sikre dette, at vi skal vælge et nyt Landsstyremedlem og hermed har jeg meddelt, at Inuit Ataqatigiit stemmer for i afstemningen.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Den næste er Finn Karlsen, Atassut.



Finn Karlsen, ordfører, Atassut.


I Grønlands politiske historie så er det først helt klart, at det bliver helt påvist, at vælgerne af Landstinget er arbejdsgivere og kan kræve over for deres arbejdstagere og hvor vigtigt det er efter et år efter valg og så er det fjerde gang, vi skal have et nyt Landsstyremedlem.



Og for fire måneder siden, da Atassut og Siumut, landsstyrekoalitionen gik fra hinanden så er det ikke noget o g her er det ikke Landsstyrekoalitionen, der gik fra hinanden, men det er på baggrund af et enkelt Landsstyremedlems overtrædelse af loven, hvor man har indkaldt ekstraordinært Landstinget og som samfundet skal bekoste. Det er meget beklageligt, at man hermed har tilsidesæt både baglandet og det politiske liv.



Og det er ikke blot det, men at man kan have tillid til et samarbejdspartner, at man i løbet af meget kort så kan de gå fra hinanden, som er uacceptabelt. Derfor med hensyn til, at man i henhold til Forretningsordenen og de gældende love og på baggrund af det, så vil vi gerne foreslå fra Atassut følgende:



Den 15. september 2003, da man havde valg til nyt Landsting, så var vi imod, fordi Landsstyreformanden brugte våbnet, at man kan vælge et nyt Landsstyre uden om Siumut. Og her at  så fastholder vi, at vi er imod nyt Landsstyre.



Det nuværende Landsstyrekoalition har på baggrund af, at de vil fremme deres politiske liv og uden at man har noget finanser, så henter man midler fra erhvervslivet, dvs. fiskeriet. Og her er det især, at børn og unge og så er det på baggrund af flertal i Landstinget og deres uansvarlige handlinger, dem kan vi ikke støtte. Med hensyn til infrastruktur, boliger og miljøet og den Landsstyremedlem, som nu er trådt tilbage, dem vil vi gerne fra Atassut stærkt opfordre til, at man efter og uden at vente på valgs prøvelsesnævnet, at man i henhold til kredsretten selv kan anmode om, at træde tilbage fra Landsstyret.



Og hvis Landsstyret skal arbejde med tillid fra samfundet og hvis man ikke tilsidesætter samfundet, så må det daværende Landsstyremedlem være foregangsmand og selv så for ansvaret for de handlinger, han har udført.



Som et nyt kommende Landsstyremedlem Jens Napaattooq har Atassut indtil nu i valgs prøvelse og det, som Otto Jeremiassen har prøvet på at opnå, og som vi også støtter fra Atassut, den står vi fast på, at man i henhold til lovgivningen så har Jens Napaattooq afholdt sin spirituskro åbent helt uden om loven, og at vi ønsker, at denne sag bliver ført videre.



Og derfor skal vi hermed meddele, at vi vil stemme imod i afstemningen.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Og den næste, der har bedt om ordet er Per Berthelsen, Demokraterne.



Per Berthelsen, ordfører, Demokraterne.


Det er et ekstraordinært møde. Man kan eventuelt sige, at det ikke behøver, at blive benævnes som ekstraordinært møde, fordi det er så ofte og her med indkaldelsen til et såkaldt ekstraordinært møde, så er det Landsstyreformandens henstillinger, som vi har følgende kommentarer til fra Demokraterne.



Først med hensyn til Mikael Petersens spirituskørsel, og at han hermed ønsker at udtræde af Landsstyret. Dem går vi fuldstændigt ind for uden usikkerhed fra Demokraterne og vi finder det som værende ordentligt.



Og det, som Atassuts ordfører har nævnt, at Mikael Petersen her fra nu må tage beslutning om, at han ud fra det, der er sket også selv skal ansøge om at træde tilbage fra Landstingets hverv. Dem vil vi gerne opfordre.



Og med hensyn til Landsstyreformandens anden indstilling, nemlig at man i stedet for Mikael Petersen får Landstingsmedlem Jens Napaattooq indsat som Landsstyremedlem, så skal vi meddele, at vi fra Demokraternes side med hensyn til forskellige ting, at vi har sat spørgsmålstegn ved hans troværdighed, så skal vi ved afstemningen stemme nej.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Og den næste, som har bedt om at få ordet, det er Anthon Frederiksen fra Kandidatforbundet.



Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.


Landsstyreformandens fremlæggelse har jeg følgende bemærkninger på vegne fra Kandidatforbundet.



Men først så skal jeg gøre opmærksom på, at man i de dage, der er gået forude og her til morges så har jeg på vegne af henvendelser fra vælgerne, nogen jeg skal fremlægge. Her er vi i Landstinget for at arbejde for samfundet som Landsting og vi fra Kandidatforbundet finder det meget vigtigt, at kunne fremføre følgende, som vi alene ønsker at få fremført. Derfor skal man ikke finde det mærkeligt det, som jeg skal fremlægge.



Først med hensyn til Mikael Petersens anmodning om udstedelse, som Landsstyremedlemmet har indstillet, at Mikael Petersen ikke længere skal være Landsstyremedlem i resten af valgperioden. Den har vi forståelse for og går ind for.



Med hensyn til indkaldelse af ekstraordinært møde og det er næsten blevet kutyme og det koster samfundet mange penge. Vi er vidende om, at hvilken som helst personer, uanset om det er Landsstyremedlemmer eller ej.



Og hvis de har overtrådt loven, så har de også nogle forpligtelser eller de får nogle forpligtelser, at man efter overtrædelse af loven, at hvis samfundet mister nogle penge eller overtrædelsen medfører nogle tab af midler, så skal vedkommende, der overtræder loven gøres ansvarlig for erstatning.



Jeg mener, at nogle af vælgernes krav, så må Landstinget også nøje overveje dette og ikke mindst man i  fremtiden med hensyn til og såfremt ekstraordinære mødeansøgninger bliver flere, for hvis det bliver sådan, så må vi også se på det, som Landskassen kan bære.



Fordi man i løbet af de to års varighed, så er der minimum blevet indkaldt fire ekstraordinære møder og dette har medført, at mange vitale samfundsopgaver har været forhalet. Og denne ekstraordinære mødeansøgning vil også medføre forhaling af opgaver.



Derfor med hensyn til økonomien og ikke mindst driftsudgifterne. I og med at vi selv siger, at vi skal have nogle besparelser, så må vi også overveje hvilke økonomiske konsekvenser, sådanne nogle kan have.



Jeg skal ikke her agere som en dommer. Det har jeg heller ikke nogen rettigheder til, men som sagt, så er det i både vælgernes og samfundets krav, som jeg hermed fremsætter på vegne fra denne her talerstol. Og det har jeg så hermed gjort. Og i forbindelse med iværksættelse af et nyt Landsstyremedlem og ud fra krav til mig og ud fra debatterne blandt vælgerne og Landstinget, så er det udvalget for valgs prøvelse om det er korrekt, at de har afprøvet dette med hensyn til det kommende landsstyremedlem.



Da vil jeg gerne spørge over for Landsstyret om det er sket, fordi hvis vi skal have en afstemning, så må vi have helt klart sikret om at alle disse spørgsmål har været behandlet seriøst.



Og med disse bemærkninger, så ønsker jeg, at de sidste spørgsmål bliver besvaret. Tak.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Jeg skal lige udtale, at ekstraordinære mødeansøgninger indtil nu har været tre. Og jeg skal også udtale, at Landstingsmedlemmerne, hvis og såfremt de har overtrådt loven, så er det kutyme, at når kredsretten har behandlet sagen færdig, så er det valgs prøvelse, der bliver prøvet i udvalget.



Og derfor kredsrettens opgave er færdigbehandlet, så kan man ikke indkalde valgs prøvelse til ekstraordinært møde. Det er først når kredsretten har behandlet sagen færdigt, at vi kan færdigbehandle disse. Og det samme er tilfældet med sagen vedrørende Mikael Petersen.



Landsstyreformanden. Nå, jeg skal også spørge om, der er nogle andre, der har nogle bemærkninger? Med hensyn til Anthon Frederiksens spørgsmål. Altså de spørgsmål, der vedrører valgbarhed, så kan vi udtale, at de samtlige spørgsmål har været færdigbehandlet.



Hvis ikke der er flere, der har bedt om at få ordet, så går vi over til afstemningen. Jensine Berthelsen.



Jensine Berthelsen, Landstingsmedlem, Atassut.


Ja tak. Ja beklageligvis, at med hensyn til Anthon Frederiksens spørgsmål den blev ikke besvaret, fordi det er ellers meget væsentligt, at spørgsmålet blev besvaret, fordi når man kan konstatere, at Jens Napaattooq med hensyn til at blive Landsstyremedlem ikke har nogen korrekte rettigheder fra sit bagland, så må vi fra valgbarheds forestilles, at Landstinget kan indkaldes ekstraordinært. Derfor er det også meget vigtigt, at Landsstyreformanden kommer med en besvarelse til de stillede spørgsmål.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Så er det Godmand Rasmussen, Atassut.




Godmand Rasmussen, Landstingsmedlem, Atassut.


Først Landstingsmedlemmer og samtlige, der hører efter i denne sal, dem ønsker jeg godt nytår.



Jeg er lidt usikkerhed med hensyn til det spørgsmål, som Anthon Frederiksen stillede lige før, så vil jeg godt komme med en præcisering. Ærede Landstingsformand har i sin udtalelse med hensyn til Jens Napaattooq udtalt, at denne sag har været færdigbehandlet.



Men det, som jeg finder vigtigt det er, at indtil den 13. december 2003, så er vores tidligere medlem i valgbarhedsnævnet og vedkommende har sagt, at valgbarhedsnævnet endnu ikke har behandlet sagen vedrørende Jens Napaattooq. Så hvor ligger troværdigheden henne? For den gang der var Otto Jeremiassen stadigvæk medlem af valgbarhedsnævnet.



Men Atassut har ikke haft medlem i valgbarhedsnævnet. Har man så behandlet sagen i det skjulte? Jeg vil ikke undlade, at bemærke, at man ude fra en del af samfundets medlemmer, så har jeg fået henvendelser, at vi i vores kommende udtalelse, så skal vi udtale følgende, som er kedelig nemlig, at Kandidatforbundet brugte, at hvis og såfremt en person har lavet nogle lovovertrædelser, så kan man også kræve nogle erstatning over for vedkommende.



Ærede Landstingsmedlemmer, Landsting og Landsstyre dem vil jeg gerne spørge: gad vide i den kommende vurdering, at man til næste gang, så skal man huske, at en person, der har overtrådt loven i samfundet, som man indtil slutningen af april. Vedkommende vil blive belønnet. Hvilken som helst person kan ikke acceptere sådan nogle lovgivninger.



En person, som har fremsat tillid, skal vi så belønne ham oveni. Jeg mener, at det er sådanne nogle situationer, vi nøje må overveje indtil man fremkommer med en ændring af loven. For hvilken som helst person, som har overtrådt loven kan ikke belønnes fra samfundets side. Det er det, der er det kedelige.



I forbindelse med tilpasningsarbejdet, så er det lige som om, man har glemt. Det er anderledes, hvis Landsstyrekoalitionen led skibsbrud, at man afgiver midlertidige midler, men et Landstings- eller Landsstyremedlem, hvis vedkommende har lavet nogle fejltagelse i forbindelse med en lovovertrædelse, så har samfundet ikke noget, så har samfundet ikke råd til at belønne vedkommende. Tak.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Med hensyn til erstatningsspørgsmålet. Det er ekstraordinære forslag, de kan blive fremsat som  ekstraordinære forslag, så kan de blive behandlet. Her i debatten så kan vi ikke tage beslutninger om sådanne.



Og jeg skal også udtale, at med hensyn til Jens Napaattooq så er det udvalget til valgs prøvelse og det er så valgbarhedsnævnet og de krav, der stilles så er det Landsdommeren, som er formand. Og vedkommendes beslutning den er medtaget til Landstingets Bureau og i henhold til det, så er der ikke noget til hinder for, at Jens Napaattooq kan blive opstillet som Landsstyremedlem.



Og den næste er Per Berthelsen, Demokraterne.





Per Berthelsen, ordfører, Demokraterne.


Med hensyn til Atassuts ordfører. Vedkommende vil jeg lige komme med en tilføjelse. Jeg er også medlem i samtlige udvalg, som er blevet nævnt og indtil nu med hensyn til sagen vedrørende Jens Napaattooq, at med hensyn til valgs prøvelse, så har man fået den vurderet, medens han var kommunalbestyrelsesmedlem.



Så har jeg rygtesvis hørt, at man til udvalget til valgs prøvelse, så har vi ellers regnet med, at vedkommende sag vil blive behandlet, men man har ikke indkaldt til dette møde. Derfor med hensyn til denne usikkerhed fra min side på vegne af Demokraterne i den nævnte udvalgsmedlem, så vil jeg gerne støtte denne usikkerhed og dokumentere, at jeg ellers har regnet med, at vi blev indkaldt til møde, fordi det blev ellers nævnt således.



Men jeg skal hermed bekræfte, at dette ikke har været sket. Vi har kun prøvet hans valgbarhed som kommunalbestyrelsesmedlem.


Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Landsstyreformanden.



Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.


Tak. Ja her i salen om, hvordan man har vurderet Landsstyremedlem eller Jens Napaattooq, som kommende landsstyremedlem, så har man i Landstinget og lige som i Landsstyret, så kan vi ikke komme med en anderledes vurdering og det er så Landstinget, der skal udføre det. Og når denne sag kan blive fremsat, så er jeg helt sikker på, at man vil færdigbehandle den.



Men vi kommer med en indstilling og det er så Landstingets Bureau, som også har fremsat denne indstilling og på baggrund af det, så finder man den ikke noget utroværdig, men når sagen skal behandles, så skal den blive behandlet. At man her fra denne talerstol fremkommer med nogle nedgørende om nogle personer. Vedkommende persons tillidshverv. Denne her sag, lad den blive behandlet i Landstingets Formandskab, fordi man kan ikke behandle enkeltpersons sag fra denne talerstol.



Det er beklageligt. Vi tager fejl alle sammen og vi kommer med nogle beklagelser, når vi har taget nogle fejl og hvis vi har overtrådt loven, så skal vi have nogle foranstaltninger. Og Landsstyrekoalitionen, men også altid arbejdet for, at det sker hæderligt. Og det skal ske hele tiden.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Og den næste er Augusta Salling fra Atassut.



Augusta Salling, Landstingsmedlem, Atassut.


Tak. Jeg vil komme med en præcisering over for Landsstyreformanden, at vi fra Atassut den efterlysning. Det er ikke sådan, at det vedrører enkeltpersoner eller nedgørelse af enkeltpersoner. Det skal ikke modtages  sådan. Men når man skal indsætte et Landsstyremedlem, så skal man også have sikres her, at vedkommende ikke har overtrådt loven. Ikke ….foranstaltning. og vi har så et udvalg til valgs prøvelse og denne sag har ikke været behandlet. Det er det, vi har efterlyst. Vi efterlyser fra Atassut og vi regner fuldt ud med, at man i løbet af kort tid, så kan denne sag blive behandlet.





Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Josef Motzfeldt. Nej. Jeg skal udtale, at denne – i henhold til behandling af sagen i udvalget til valgs prøvelse, så regner man med, at sagen har været færdigbehandlet og at de henvendelser, hvis der kommer nogle henvendelser om at genbehandle sagen, så kan man også tage den op igen.



Men det har ikke været tilfældet indtil dato. Per Berthelsen for en kort bemærkning, da det er for tredje gang.



Per Berthelsen, ordfører, Demokraterne.


Ja, på vegne af Demokraterne så skal man ikke tage udgangspunkt, man vil forfølge en enkeltperson, men det er, at man skal have en korrekt vurdering. Det er det, vi må efterlyse, fordi som jeg allerede har nævnt, at med hensyn til valget til valgs prøvelse, der har jeg været medlem til mødet. Og vedkommende er blevet vurderet som kommunalbestyrelsesmedlem.



Her har jeg været alene på vegne af usikkerhed sagt nej og man havde ellers indkaldt til et møde, men med hensyn til behandling i udvalget til valgs prøvelse. Men det er så vedkommende, der er blevet vurderet som værdig som kommunalbestyrelsesmedlem. Men efter at den havde været vurderet i valgbarhedsnævnet, så er det først udvalget til valgs prøvelse, der skal behandle den, men dette har aldrig været tilfældet.



Og på baggrund af, at jeg er medlem i disse to udvalg og på baggrund deraf så bekræfter jeg, at dette ikke har været tilfældet.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Ja, Landsstyreformanden.



Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.


I denne sag om de bemærkninger om enkeltpersoner, det henholder jeg til, at Atassuts ordfører Godmand Rasmussen nævnte vederlagsloven og sagde, at vedkommende skal belønnes. Det er overhovedet ikke hensigtsmæssigt.



Det er vederlagsloven, som Landstinget har godkendt. Det er noget, der skal overholdes, hvis der er taget fejl eller lignende så skal man få dem afprøvet. Jeg skal også præcisere, at landstingsmedlemmer er ligestillet og jeg er også vidende om, at Landstingets Formandskab er fuldstændig vidende om dette forhold. Tak.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Der er ikke flere, der har bedt om at få ordet. Og derfor med hensyn til Mikael Petersens udtræden fra hvervet som Landsstyremedlem og at dette bliver godkendt af  Landstinget. Det er altså Landstingets Formandskab, der har bedt om ordet.



Er der nogen, der har indvendinger mod fritagelse af Landsstyremedlem Mikael Petersen?



”0”



Det synes ikke, at være tilfældet, hvorfor Landsstyremedlemmet er fritaget fra hvervet.



Og nu er vi så kommet, at Landsstyreformanden har indstillet til Landstinget, at vælge Jens Napaattooq som nyt medlem af Landsstyret.



De, der stemmer for Landsstyreformandens indstilling, nemlig at Jens Napaattooq indsættes som nyt medlem i Landsstyret. Dem, der går ind for det bedes rejse sig.



”20”



for. Dem, der er imod bedes rejse sig.



”9”



imod. Dem, der undlod at stemme, bedes rejse sig.



”1”



undlod at stemme. Således er Jens Napaattooq valgt som medlem af Grønlands Landsstyre. Landsstyremedlemmet ønskes tillykke med valget.



Landsstyret består herefter af Landsstyreformand Hans Enoksen, Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit, Asii Chemnitz Narup, Inuit Ataqatigiit, Henriette Rasmussen, Inuit Ataqatigiit, Johan Lund-Olsen, Inuit Ataqatigiit, Simon Olsen, Siumut, Jørgen Wæver Johansen, Siumut og Jens Napaattooq, Siumut.



Og det er så, at man hermed så er det dem, der er Landsstyremedlemmer, der er Grønlands Landsstyre. Vi ønsker dem held og lykke i deres kommende arbejde.



Dermed er vi nået til dagsordenspunkt 3, men i henhold til det, så skal jeg foreslå, at vi holder en 10 minutters pause og det er så valg til udvalg, råd og nævn. Hvis man kan gå ind for det.



Per Berthelsen, Demokraterne.



Per Berthelsen, ordfører, Demokraterne.


Tak. Forinden dette, så skal jeg meddele, at selvom at Landsstyrekoalitionen vil styrke monopolet helt uden grænser og den tiltalte gør, så har Kandidatforbundet taget en taget en korrekt og god beslutning, nemlig at man vil have et valgteknisk samarbejde med Demokraterne og Atassut og vil være med til besættelse af udvalgene.



Fra Demokraternes side så vil vi ønske hjertelig tak til hr. Anthon Frederiksen og ved at gøre sådan, at man her med hensyn til, at han hermed har sikret, at man kan betræde de 4 medlemmer i udvalgene. Og dermed kan man også gøre, at oppositionen kan arbejde ihærdigt og den siger jeg hjerteligt tak for. Og jeg skal hermed meddele, at vi allerede har afgivet papirer med hensyn til valgteknisk samarbejde. Og den står vi fast ved.



Men det, der er sket. Det er meget forskelligt i løbet af den tid, der er gået. Og derfor med hensyn til besættelse så er det meget kort tid, vi har til rådighed og jeg vil gerne anmode hermed, at man har et lidt mere ordentlig meddelelse og ønske, at pausen bliver lidt længere.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Ja, dette punkt skal blive behandlet lukket. Og derfor med hensyn til hvem, der skal have et samarbejde og valgteknisk samarbejde. Det vil nok blive meddelt i den henseende.



I den forbindelse så er det Landsstyreformanden, som også har bedt om at få ordet.



Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.


Det er med hensyn til den sidste ordfører, at vedkommende kom og sagde, at der er nogen slags monopoldrift. Det er som vedkommende siger og det er ikke et bredt samarbejde. Jeg mener, at det også er gældende overfor Siumut og Inuit Ataqatigiit. Og det kan jo også gælde for alle andre. Det kan man heller ikke udelukke.



Det, som Per hele tiden har ønsket er, at man har et bredt samarbejde og jeg, hvis og såfremt vi skal bruge det, så kan man ikke få det vurderet som en diktatorisk samarbejde.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Anthon Frederiksen og efterfølgende Augusta Salling, Atassut.



Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.


Ja fra Kandidatforbundet finder vi det hele tiden vigtigt, at vi altid hører vores bagland i sådan nogle vitale spørgsmål, hvor man skal tage beslutninger. Her finder man det også vigtigt, at vi også fra vores side som opposition og så i henhold til styrkelse af demokratiet. Dermed at den politiske magt, hvor den allerede har den, at den ikke bliver alt for omfattende og alt har en opposition på den anden side.



Og i den tid, hvor der både er opposition og nævn, så vil det være meget mærkeligt, hvis man er i opposition, at man kan have et teknisk samarbejde med de kolleger, man er i opposition med, så må man også regne med, at der kan ske nogle reaktioner fra den anden side.



Så har jeg på vegne af Kandidatforbundet taget beslutning om, at have et valgteknisk samarbejde med den gruppe, som også er i opposition med hensyn til politisk myndighed og beslutning. Hvilke som helst har jo også frihed til at gøre det. Og det har vi også gjort, selvom det valgtekniske samarbejde ikke medfører, at man politisk fastfryses i sine politiske målsætninger.



Derfor er det blot hensigtsmæssigt, at man har et teknisk samarbejde med Demokraterne, som man tidligere har haft. Og det vil jeg godt fortsætte med og jeg mener også, at den blot skal tages til efterretning.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Man kan have et samarbejde fra parti til parti om hvilket som helst samarbejde. Den kan man ikke gå ind for og blande sig fra Landstinget, fordi det er noget, der bliver ordnet internt. Og sådanne nogle orienteringer og lignende. Jeg vil gerne benytte denne lejlighed til, at partierne kan komme med deres orienteringer.



Så er det Augusta Salling, Atassut.





Augusta Salling, ordfører, Atassut.


Tak. Jeg mener også, at vi fra Atassuts side bør præcisere følgende, at vi også finder det meget mærkeligt, at Landsstyrekoalitionen, at det ikke er nok med deres flertal, men at oppositionens muligheder for at blande sig, at de har prøvet på at gøre noget for at få den kvalt. Det er meget uacceptabelt og oppositionen har så i samarbejde fået det afskåret.



Og derfor skal vi også meddele, at vi vil fortsætte vores stærke opposition. Tak.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Ja, vi skal have startet det lukkede møde med hensyn til dette spørgsmål og derfor med hensyn til det, så er jeg nødsaget til at få stoppet debatten her, fordi vedkommende, der har bedt om ordet får ordet.



Og den næste er Landsstyremedlemmet for Finanser.



Josef Motzfeldt, Landsstyremedlem for Finanser, Inuit Ataqatigiit.


At man i politisk arbejde, selvfølgelig de meninger, man vil fremkomme med, dem får man opfyldt ved at man prøver at finde nogle samarbejdspartnere. Den bruger man blandt partierne.


At man finder, at man er ubetydeligt det er jeg fuldstændigt vidende om, at Anthon Frederiksen ikke bruger den. Og derfor med hensyn til de pladser, som vi har i Siumut og det er så de tre pladser i udvalget. Det finder vi er nok, men at man i – hvor man prøver at finde nogle muligheder og efter sidste, hvor Landstinget har afsat pladserne til udvalgene, så har Anthon Frederiksen, selvom vedkommende været ene, så har vi ellers fundet det hensigtsmæssigt, at Anthon Frederiksens parti eller Kandidatforbundet får en dialog, således at samtlige partier kan få så vidt muligt flest pladser i udvalgene.



Og det skal man gøre til en meget mærkelig sag og derfor med hensyn til, at man har demokrati i et land, så vil det vil det blive meget mærkeligt.



Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Og den næste, den sidste, så lukker vi mødet. Så er det Jensine Berthelsen.



Jensine Berthelsen, Landstingsmedlem, Atassut.


Ja tak. Det er meget betænkeligt. Man prøver på at pakke det ind og hvor oppositionen ikke længere har nogen mulighed for at kunne blande sig og hvor de ikke længere får nogle pladser i udvalgene. Det prøver man på, fordi i henhold til, at Landsstyremedlemmet ikke overholder loven.



Vi skal også huske på, at Landstingets år startes i efteråret og i ekstraordinært samarbejde, det er Atassut, Demokraterne og Kandidatforbundet. Dem prøver man ellers på at få ødelagt det valgtekniske samarbejde. Der kan ikke forstås, at man vil have et stærkere magtbeføjelser, hvor man vil indføje diktatorisk styre også blandt udvalgene.



Uanset hvor meget man prøver på at pakke dem ind, det er også de forhold, man skal være opmærksom på og fordi Landstingets år den starter ved efterårssamlingerne og derfor med hensyn til, at man i henhold til ekstraordinært møde i fremtiden, så vil vedkommende Landsstyret, som er gående, at få mulighederne ødelagt. Det må man sikre, at det ikke sker i fremtiden.




Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.


Og dermed er mødet slut her og fordi vedkommende udvalgsbesættelser – de behandles i et lukket møde. Og dermed er mødet slut og vi starter igen kl. 11.00 – altså det lukkede møde.



Og her vil man også udnytte dagen her og Formandskabet skal holde møde kl. 12.00 og de resterende udvalg, som skal prøve på at holde møde resten af dagen, så siger jeg tak for det møde, der har været gennemført her. Og dermed er mødet slut.