Lions Club Nuuks Kunstfond har foræret et maleri af Hans Lynge til Inatsisartut

19.11.2009

Inatsisartut har i dag fået overdraget et maleri af Hans Lynge. Det drejer sig om billedet ”Tyske missionærers farvel i Lichtenau i år 1900”, som den store grønlandske kunstner har malet i 1985.

 

Maleriet har hænget i salen siden begyndelsen af 1990erne, men nu har Lions Club Kunstfond bestemt, at det kan blive hængende i Inatsisartut til evig arv og eje.

 

I forbindelse med overdragelsesceremonien, som foregik inde i salen, holdt Henrik Hey fra Lions Club Kunstfond i Nuuk en kort tale, hvorefter Frederik Holm fra Kunstfonden officielt overdrog maleriet til Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt.

 

I sin tale takkede Josef Motzfeldt Lions Club Kunstfond og brugte lejligheden for at genopfriske maleriets motiv og hvordan kunstneren Hans Lynge har ladet sig inspirere til motivet:

 

”Det fremgår af et billede taget fra Nordisk udstilling i København fra 1985 – og hvor dette maleri var udstillet – at Hans Lynge under maleriet havde opsat det fotomotiv, som havde inspireret ham til maleriet. Her ses et sort hvidt foto, som viser et udsnit af 212 kajakker som skulle fragte Brødremissionens menighed til en afskedsgudstjeneste i Lichtenau.

 

Hans Lynge formår således med sin kunstneriske frihed, at give os en ide om HVAD disse kajakmænd KUNNE have set fra deres kajakvinkel fra strandkanten.

 

Det fremgår af en artikel fra det grønlandske selskab fra 2000, at Hans Lynge netop fandt, at fotoet af de mange kajakker manglede noget – kajakmændenes hustruer og børn, og dem har han så malet.”

 

Og Lions Club Kunstfond Nuuk har vurderet, at netop dette maleri af Hans Lynge vil passe bedst ind i inatsisartutsalen, også på grund af sin særlige størrelse. Og Hans Lynges enke Inge Lynge synes ligeledes, at det er rigtig godt, at maleriet nu er overgået til Inatsisartut, da det passer meget fint ind i inatsisartutsalen.

 

Læs Josef Motzfeldts tale her 

 

Se billedet af Hans Lynge her