Pressemeddelelse 26.03.2024

26.03.2024

Familie- og Sundhedsudvalget støtter alle de kvinder, der er kommet frem med deres oplevelser i spiralsagen

Familie- og Sundhedsudvalgets medlemmer har fulgt med i sagen, både på de grønlandske og danske medier samt via modtagne skriftlige orienteringer fra Naalakkersuisoq for Sundhed.

 

Helt overordnet, er det udvalgets holdning, at svangerskabsforebyggende behandling, som sker uden samtykke, er helt uacceptabel. Som sagen er forløbet, er det nu en realitet at i alt 143 kvinder stævner den danske stat for brud på menneskerettigheder[1] for den praksis som foregik i tiden fra 60’erne til 1991, hvor sundhedsvæsenet hørte ind under dansk ansvar. Udvalget vil i den forbindelse tilkendegive deres fulde opbakning og støtte til disse kvinder. Den uvildige udredning, som sker i et samarbejde mellem Danmark og Grønland, er nu i proces[2] og et forskerhold er nedsat til at afdække sagen fra 1960’erne til 1991. Udredningen forventes at stå færdig i maj 2025.

 

Udvalget konstaterer dog også, at den svangerskabsforebyggende praksis tilsyneladende er fortsat efter Grønlands overtagelse af sundhedsvæsenet i 1992, idet der er flere nutidige sager med grønlandske kvinder[3], som uden samtykke har modtaget svangerskabsforebyggende behandling. Der er blevet opfordret til, at kvinder, som har oplevet den praksis på egen krop, indberetter deres oplevelser. Disse sager håndteres nu af Landslægeembedet og vil blive behandlet efter reglerne for sundhedsfaglige klager.

 

Udvalget vil med denne pressemeddelelse udtrykke bekymring for, at kvinderne stilles forskelligt i forhold til at få eventuel hjælp til at få bearbejdet oplevelserne samt eventuelle muligheder for erstatning. Udvalget vil hermed opfordre Naalakkersuisut til at sikre, at alle sager behandles ligeligt, uafhængigt af hvem der har ansvaret for sundhedsvæsenet.

 

 

Mala Høy Kúko

Formand for Familie- og Sundhedsudvalget

For yderligere oplysninger kan udvalgets formand kontaktes på mobil +299 55 16 14